Tre gårdar som inte släppte ut kor åtalas

Tre gårdar, av 550 mjölkgårdar, i länet åtalas för att inte ha släppt ut korna på bete över huvud taget. De har lämnat förklaringar som inte alls håller.

Så här ska mjölkkorna ha det på sommaren. Lojt idisslande mitt i den frodiga gönskan i en svensk sommarhage. Tyvärr tycker inte alla mjölkbönder att det är nödvändigt. Tre gårdar i länet åtalas för att de inte släppt ut korna alls under sommaren. Arkivbild: Hans Brandin

Så här ska mjölkkorna ha det på sommaren. Lojt idisslande mitt i den frodiga gönskan i en svensk sommarhage. Tyvärr tycker inte alla mjölkbönder att det är nödvändigt. Tre gårdar i länet åtalas för att de inte släppt ut korna alls under sommaren. Arkivbild: Hans Brandin

Foto: Brandin Hans

Västervik2011-09-14 00:00

Ingen av de aktuella gårdarna finns i norra länsdelen.

I april 2011 skickade länsstyrelsen en enkät till 240 av länets 550 mjölkgårdar. Enkäten syftade till att få reda på hur mjölkbönderna planerat årets betesgång. Som ett resultat togs 80 gårdar ut för kontroll, (33 procent av gårdarna som fick enkäten och 15 procent av länets totala antal mjölkgårdar).

De gårdar som fick enkäten var de med fler än 150 nötkreatur, samt de gårdar där länsstyrelsen fått indikationer på att beteskraven inte följts tidigare. Av de 240 gårdarna var det 180 som svarade.

De gårdar som inte svarade kontrollerades, liksom de som lämnat otydliga svar. Dessutom alla med fler än 250 mjölkkor och de gårdar där länsstyrelsen har fått indikationer på att beteskraven inte följts.

Av de 80 gårdar som fick kontroll hade fem procent inte släppt ut sina kor på bete då kontrollen genomfördes. Sex procent hade korna indelade i grupper där en eller flera grupper hölls inne varje dag. Tio procent hade inte släppt ut kvigor äldre än sex månader och tolv procent höll kvigor inne för seminering längre än de tillåtna 30 dagarna. Flera avvikelser kunde uppmärksammas på samma gård.

- Vi är besvikna på resultatet, vi hade hoppats kunna tona ner kontrollerna, säger Karin Eklund, länsstyrelsen. Nu kan vi inte släppa dem på det sättet som vi hoppats. Det var för många allvarliga avvikelser.

- Men jag poängterar att de gårdar vi kontrollerat tillhör riskgruppen där vi misstänkte att det kunde finnas problem. Därför är troligtvis situationen i länet mycket bättre än procentsatserna i undersökningen, säger Karin Eklund.

- De förklaringar vi fått, av dem som inte släppt ut korna alls, håller inte. Att betet inte räcker till i direkt anslutning till gården är ingen ursäkt. Betet ska räcka, det är en förutsättning för att få bedriva mjölkproduktion.

Kontrollen genomfördes som ett projekt. Nästa år kommer den att ingå i det ordinarie arbetet. De gårdar som fått anmärkningar kan räkna med återbesök.

Tre åtalas

Kontrollerna utfördes mellan den 18 juli och 12 augusti. Resultatet av kontrollerna blev enligt följande:

40 gårdar var utan anmärkning (50 procent)

21 gårdar hade avvikelser som inte resulterade i ett föreläggande (26 procent)

11 gårdar hade avvikelser som resulterade i ett föreläggande (14 procent)

3 gårdar hade avvikelser som resulterade i föreläggande och åtalsanmälan (3 procent)

3 gårdar hade avvecklat mjölkproduktionen

2 gårdar kontrollerades inte på grund av att en av gårdarna drabbades av smittsam sjukdom samt tidsbrist i det andra fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om