Tre enheter i den psykiatriska vården

Västervik2005-03-19 00:25
Den psykiatriska vården i Västervik är uppdelad i tre verksamhetsgrenar: öppenvård, allmänpsykiatrisk slutenvård och rättspsykiatrisk vård.
Öppenvården tar emot besök av dem som vill ha stöd och hjälp i form av samtalsterapi, och som inte är i akut behov. I öppenvården ingår mottagningen på Strandvägen och en öppenvårdsmottagning för långtidssjuka.
Den allmänpsykiatriska slutenvården innebär vård på en psykiatrisk vårdavdelning. Det kan ske både genom vårdintyg och genom frivillig inläggning. Vårdintyg innebär att man kan tvingas till vård om man har en allvarlig psykisk sjukdom men saknar insikt om detta.
Slutenvården är till för hela norra Kalmar län med totalt 36 platser på tre vårdavdelningar. Här är vårdtiderna förhållandevis korta, det handlar oftast om veckor. Till slutenvården finns en psykiatrisk akutmottagning på sjukhuset.

Den rättspsykiatriska vården innebär vård av den som dömts till sluten rättspsykiatrisk vård efter ett brott. I Västervik finns all rättspsykiatrisk vård i länet, totalt 24 platser. Här är vårdtiderna långa, ofta i flera år. I rättspsykiatrin ingår en låst startavdelning och utslussningsavdelningen Reimersholm.
Det är nätt och jämt att de 36 och 24 vårdplatserna räcker till:
- Vi skulle kunna lägga in fler om vi hade fler sängplatser, säger Svante Bäck, verksamhetschef för psykiatrin i Västervik.

Kommunen har ansvar för boende och sysselsättning och landstinget för vården. När någon skrivs ut från slutenvården kontaktas kommunen som i samarbete med landstinget ska göra ett program för den enskilde patienten.
- Den kommunala organisationen byggdes upp efter psykiatrireformen 1994-95, berättar Jan Forsberg, kurator på avdelning 21 och tidigare ledamot av socialnämnden i Västervik.
En psyksamverkansgrupp har inrättats där representanter för både landsting och kommun ingår och där man arbetar med samordningsfrågor.
- Det är sådant samarbete som regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton efterlyser, vet Svante Bäck.

Förra året beslutade landstingsstyrelsen att en psykiatriutredning skulle genomföras under året för att komma fram till verksamhetsförändringar. Utredningen pågår och man har fått fram till sommaren i år på sig att göra klart ett nytt förslag.
I uppdraget ingår att titta särskilt på tre områden: arbetet med åldersgruppen 15-25 år och övergången från BUP till vuxenpsykiatrin, missbruk samt neuropsykiatrin vilket innebär diagnoser som adhd, asperger och liknande.
- Inom neuropsykiatrin händer det mycket spännande saker och där får vi tänka nytt hela tiden, konstaterar Svante Bäck.
- Hela utredningen handlar mer om verksamhetens innehåll än om organisationen. Till exempel hur vi kan samarbeta mer i olika projekt. Organisationsutredningar har vi gjort, nu behöver vi fördjupa innehållet.
Fakta/PsykvårdenEtt rehabteam ingår i psykvården i norra hälso- och sjukvårdsområdet. I teamet arbetar nio personer med social träning individuellt och i grupp.
Kalmar läns landsting säljer mer psykvård än köper. 14 procent av vårdtillfällena såldes till annan huvudman och fem procent köptes 2003.
Källa: Kalmar läns landsting.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om