Tre behandlingshem i Västervik granskas just nu av länsstyrelsen
Billiga hus och befintlig kompetens orsak till att just Västervik har så många behandlingshem för unga.
? Orsaken tror jag främst ligger i att ni har en stark vårdtradition i Västervik. Många hade erfarenhet och kompetens, efter att ha jobbat på Norra sjukhuset eller på andra håll inom vården. Dessutom är priserna på lämpliga behandlingshem på landsbygden i Västervik låga.
Det säger socialkonsulent Lars-Erik Andervad på länsstyrelsen i Kalmar.
Den 1 januari i år fanns det 24 behandlingshem, så kallade HVB-hem (hem för vård och boende) för barn och unga i Kalmar län. I den siffran är även familjevårdsenheter, där även barnens pappa och mamma bor, inräknade.
Nio av dessa behandlingshem ligger i Västervik. Räknar man in även vuxenvården har Västervik just nu tretton behandlingshem med tillstånd enligt socialtjänstlagen.
Några behandlingshem för barn och unga har försvunnit i Kalmar län de senaste åren, till exempel Valstadkollektivet i Västervik som själva valde att övergå till enbart vuxenvård. Valstadkollektivet har dock kvar ett övergångstillstånd för behandling av barn och unga.
? Övergångstillståndet gäller fram till dess Valstadkollektivets sista inskrivna ungdomar färdigbehandlats, säger Lars-Erik Andervad.
Flera tv-program har de senaste åren granskat vården på behandlingshem. En hel del kritik har riktats mot det sätt vården bedrivs.
Faktum är att de flesta behandlingshem fortlöpande anmäls, även här i Kalmar län. Vanligast är att anmälan görs av de boende på hemmen, anhöriga till de boende eller av kommuner som har ungdomar placerade på ett behandlingshem.
? Vid varje anmälan gör vi på länsstyrelsen alltid en bedömning om huruvida vi ska öppna ett så kallat tillsynsärende eller ej. Gäller det anmälningar om enskildas förhållanden räknar vi det som individärende. Då tittar vi endast på de saker den enskilda tagit upp in sin anmälan.
? Vi andra tillfällen kan vi gå så långt att vi beslutar om att göra en total verksamhetstillsyn. Då går vi in grundligt och synar hela verksamheten noga, säger Lars-Erik Andervad.
Länsstyrelsen är samtidigt tillståndmyndighet. Inte sällan pågår ett tillsynsärende samtidigt som ett tillstånd för hemmet ska ändras. Då går ärendena ofta in i varandra.
? Just nu har länsstyrelsen öppnat tillsynsärenden på sju behandlingshem för ban och unga i Kalmar län. Tre av behandlingshemmen ligger i Västerviks kommun.
Verksamheten på dessa sju behandlingshem ska nu, av olika skäl, granskas närmare av länsstyrelsen.
Ansvaret för tillsyn av HVB-hemmen ligger både på kommunerna och länsstyrelsen.
? Den löpande tillsynen ska kommunen där verksamheten finns sköta om. Tillsynen ska göras minst en gång per år, enligt de senaste reglerna. Sedan har länsstyrelsen det övergripande ansvaret för behandlingshemmen i länet.
Lars-Erik Andervad berättar att länsstyrelsen just nu arbetar intensivt tillsammans med kommunerna för att hjälpa dem få igång bra rutiner för de löpande tillsynerna.
? Vi har haft flera konferenser och har även bildat en gemensam arbetsgrupp där vi drar upp riktlinjer. Helt nyligen har det också kommit nya föreskrifter som reglerar tillsynen lite bättre. Därför är det viktigt att kommunerna fortsättningsvis i sin verksamhetsplanering anvisar resurser för denna tillsyn av behandlingshem, säger Lars-Erik Andervad.
Ytterst få behandlingshem i Kalmar län drivs av myndigheter. Det är nästan uteslutande privata bolag som mot en betalning av flera tusen kronor per dag och ungdom säljer sina vård/behandling till kommunerna.
? En mycket tydlig tendens vi just nu ser är att kommunerna allt mer börjar satsa på behandling i egen regi på hemmaplan för att spara pengar, säger Lars-Erik Andervad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!