Arne har svaret om trätornet bredvid Spårö båk

Varför stod det ett trätorn på berget vid Spårö båk för hundra år sedan? På tisdagsmorgonen ringde en läsare in svaret.

Lantmätaren Arne Blomgren berättar svaret om trätornet till vänster om Spårö båk. Gunnar Bengtsson har också hört av sig och berättar att flaggorna på båken är en vädersignal som signalerar förväntad vindstyrka.

Lantmätaren Arne Blomgren berättar svaret om trätornet till vänster om Spårö båk. Gunnar Bengtsson har också hört av sig och berättar att flaggorna på båken är en vädersignal som signalerar förväntad vindstyrka.

Foto: Västerviks museums arkiv/skärmdump

Västervik2021-07-01 10:00

Kalmar läns museums arkivarier blev fundersamma när de fick se det gamla fotografiet. Bredvid Spårö båk stod ett trätorn. Länsmuseichefen publicerade bilden i en lokal Facebookgrupp för att samla ledtrådar om tornet, och vi skrev en artikel i tidningen.

På tisdagsmorgonen ringde redaktionens telefon. Arne Blomgren, tidigare distriktslantmätare, visste svaret.

– Det är ett trianguleringstorn, säger Arne Blomgren.

Han berättar att tornet står på den högsta punkten i skärgården, eftersom det behövde vara fri sikt till närliggande torn, som låg åtta till nio mil bort.

Arne Blomgren berättar att det fanns trianguleringstorn i hela Sverige – från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. Från tornen gjordes olika beräkningar och Sverige mättes upp. 

– Underlaget användes när man skulle rita kartor över Sverige, förklarar han.

Tornen var utplacerade i ett triangelmönster och delade upp hela Sverige i trianglar. Anledningen till att just trianglar användes, och inte kvadrater eller rektanglar, är att en triangels vinklar alltid blir 180 grader tillsammans.

 – Det gjorde att man fick en exakt uppmätning av Sverige, säger Arne Blomgren.

undefined
Spårö båk står uppe på berget på Spårö. Båken är 25 meter hög.

Magdalena Jonsson, antikvarie på Kalmar läns museum, håller just nu på med en vård- och underhållsplan för Spårö båk, vilket vi skrev om i tisdagens tidning.

– Det är jättebra att vi fick svaret på gåtan. Vi har haft alla möjliga spekulationer om vad det var för torn, säger Magdalena Jonsson som håller på att sammanställa båkens historia.

Hon berättar att hon vet ungefär när bilden togs. Hon har nämligen hittat ett annat fotografi där trätornet finns med. Men på det fotografiet saknar Spårö båk tak. 

– Dessutom saknas det fönster på översta våningen, säger Magdalena Jonsson.

Hon berättar att blixten slog ner i Spårö båk den första september 1925 och att bilden är tagen efter blixtnedslaget.

– All inredning och hela taket brann upp i samband med blixtnedslaget.

Enligt Magdalena Jonsson tog det ungefär ett år innan båken fick ett nytt tak och nya våningsplan invändigt. 

Därför drar hon slutsatsen att bilden på Spårö båk med nytt tak och trianguleringstornet bredvid, som vi publicerat i tidningen, är tagen omkring år 1926.

Spårö båk ritades av Carl Fredrik Adelcrantz. Båken började byggas år 1776 och stod klar året efter. Den uppfördes för att underlätta insegling till Västervik. 

Karta: Spårö båk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!