Tanken är att säkra kunskapen om hur träskepp byggs i samarbete med Gamleby folkhögskola och Södertörns högskola.
- Träskeppen och kunskapen om hur de byggs och hålls efter håller snabbt på att försvinna, säger Kerstin och Egil Bergström. Den enda platsen i landet där ett stort träskepp byggts upp finns på Träskeppsvarvet i Casimirsborg utanför Gamleby. Där finns också den allra största koncentrationen av bronsåldersristningar.
- Vår idé är att ha teoretisk utbildning på Gamleby folkhögskola och den praktiska delen på Träskeppsvarvet. Att besöka ett levande träskeppsvarv vet vi är en publikmagnet. Den kan kombineras med guidade rundvandringar i hällristningslandskapet.
- Casimirsborg klarar inte en anstormning av bilar och bussar. Därför tänker vi oss en färja från Gamleby hamn till dessa båda besöksmål.
På Södertörns högskola finns Johan Rönnby, professor i marinarkeologi med djupa rötter i Gamleby. Han är mycket intresserad av projektet eftersom hantverket och teorin runt träskeppen skulle tillföra väldigt mycket till utbildningen av marinarkeologer.
- I vår förstudie har vi besökt Norge, Tyskland, Holland och Danmark där det finns en helt annan syn på bevarandet av de inhemska träskeppen. Anslagen är också betydligt högre.
- Både Västervik och Gamleby har en väldigt stark koppling till träskeppen. Det byggdes många i Västervik och Gamleby hamn var under långa perioder knökfull av segelskutor som lastade och lossade gods - främst virke och sten.
- Gamleby hamn är en outnyttjad resurs som skulle kunna bli en blomstrande pärla och ett nav i den här kopplingen mellan kunskapscentrum och besöknäring, säger Kerstin och Egil Bergström. Det finns pengar att söka, men det kräver ett genuint intresse från lokalt håll. Det hoppas vi kunna uppbringa nu.