"Slyna, hora, så jävla ful alltså, usch. (...) Vi ska gruppvåldta grön. Misshandla den där jävla slynan, det är det enda hon är till för." Språket är rått och de grova hoten haglar i ett klipp som Michaela Hammarlund spelat in under en spelsession. Hon delade klippet i en grupp för tjejer som spelar, och en tjej i gruppen frågade om hon fick lägga upp det på Tiktok. Där fick någon från SVT syn på klippet, och undrade om Michaela ville vara med i en dokumentär på temat.
– Jag tackade nej, men de fick använda klippet, berättar Michaela Hammarlund, som bor i södra Västervik och ägnar en stor del av sin fritid åt att spela Counter-Strike (CS).
Michaela började spela för fyra år sedan efter att en tjejkompis introducerat henne till CS. Hon fastnade direkt. Spelets karaktär, men även den sociala dimensionen, tilltalade henne. Idag har hon ett stort kompisgäng över hela Sverige som spelar, och det finns alltid någon som är online om man vill umgås via sin dator eller mobil.
– Gemenskapen gör att det blir extra kul. Det finns så mycket att prata om, och det är roligt att göra något tillsammans. Ibland kollar vi på film ihop, ibland har vi suttit i discord (en slags kanal där spelare kan chatta och prata) och druckit öl.
Men det finns en baksida. Som tjej är man särskilt utsatt för hat och trakasserier från andra spelare. Michaela säger att även killar drabbas, men mot tjejer är trakasserierna ofta av sexuell karaktär. Det är alltifrån kommentarer om ens utseende till hot om våldtäkt. Vissa tycker inte att hon borde spela alls, på grund av att hon är tjej. "Gå till köket och gör en macka i stället", kan de säga.
– Det händer relativt ofta när jag spelar med folk jag inte känner. Man klankar ner på ens utseende, säger "du är ful och fet" fast de kanske inte ens sett en bild på en. Oftast vill de bara ha en reaktion och oftast ger jag dem inte det. Jag brukar "muta" (stänga av ljudet), blockera dem och sen rapportera.
Michaela rapporterar till spelplattformen där hon spelar, och personen kan då bli avstängd från spelande i två dagar. Spelare kan även bli "mutade" så att andra inte behöver höra dem under spelet. Problemet är att en person kan skapa flera konton, och på så vis komma runt avstängningarna.
Hur påverkas du av trakasserierna?
– Det är skittråkigt när det händer. Man spelar sämre när någon trackar en, men ofta spelar jag vidare med mina kompisar efteråt. I början blev jag ofta arg, men man blir lite hårdhudad efter ett tag, och stänger av. Med åren lär man sig att det ofta är yngre killar som vill visa sig tuffa mot sina kompisar.
Vad tycker du att spelplattformerna ska göra?
– Det hade varit skönt om de gjorde mer och tog det här mer på allvar. Straffa dem mer, stäng av dem längre och markera att det här inte är okej. Även när killar drabbas, för de kan också vara väldigt utsatta, och få mordhot.
Har du övervägt att polisanmäla hot du fått?
– Nej, aldrig. Det skulle aldrig leda till någonting. Det är svårt att veta vem som är bakom skärmen, och jag tror inte att det här är något polisen prioriterar.
Dokumentären som Michaela medverkat till genom sitt klipp heter "Vi ska skära upp din fitta – brotten i gamingvärlden" och finns att se på SVT Play. I den intervjuas några av Sveriges största kvinnliga streamers om de trakasserier de utsätts för både online och i verkligheten. Klippet från Michaela visas i inledningen av dokumentären.