Den 20 maj förra året spårade ett timmertåg tillhörande järnvägsföretaget Tågab ur på Tjustbanan mellan Gamleby och Överum. Skadorna på de sex fullastade timmervagnarna som spårade ur uppgick enligt Tågab till 851 000 kronor och de 200 meter räl och slipers som förstördes har enligt Trafikverkets utredning uppgått till cirka 4 miljoner kronor.
Nu har Trafikverket kommit med en utredning som visar att spikfästena i banans sliprar inte höll och att påfrestningen från tåget gjorde så att rälen flyttades utåt och att vagnhjulen lämnade rälen. Sliprarna var enligt utredningen angripna av röta och det uppmärksammades redan i juli 2009 vid en besiktning av järnvägen. Besiktningsmannen föreslog ett åtgärdsdatum men anmärkningen hade inte åtgärdats i tid vilket ledde till urspårningen. I april 2010 gjordes en besiktning men dåliga sliprar var det ingen som uppmärksammade då, trots att problemet inte var åtgärdat sedan besiktningen året innan.
Förutom sliprarna var spåret för brett för att tillåta trafik på banan. När en mätvagn körde på Tjustbanan i november 2009 konstaterades att det fanns spårvidder som överskred gränsen för hur brett spåret får vara.
I utredningen säger man att Trafikverket bör se till att järnvägen uppfyller kraven så att tågen kan färdas trafiksäkert på banan. Dessutom säger man att medel för förebyggande underhåll av Tjustbanan bör sättas in och att Trafikverket bör se över sina rutiner. I utredningen står också att om det inte finns pengar till att åtgärda spåret så bör det stängas för trafik.
Lena Engstedt, enhetschef för underhåll på Trafikverket, säger att man måste skilja på anmärkningar och fel.
- Det är sant att det kommit anmärkningar om banan men det kan inte klassas som fel utan brister som kan leda till fel. Om du till exempel har ett hus och ser att färgen börjar flagna är ju det en anmärkning, inte ett fel och du målar knappast om huset direkt. Vi tycker att statusen på banan är acceptabel, de sliprar som kan vara dåliga är utspridda och det ska inte vara någon trafikfara. Att ett tåg sedan spårar ur är ett misslyckande.
Lena Engstedt säger att man de fyra senaste åren bland annat bytt ut sliprar och gjort rälsregleringar och att de känner sig trygga i att "standarden är tillräcklig".
- Vad gäller spårvidden har detta inte lett till urspårningen. Det finns för dåliga fakta för att veta vad som orsakade olyckan och utredningen är från vår sida ett sätt att gå vidare och se till att det inte ska hända igen, samt att poängtera att järnvägsföretaget Tågab inte hade någon skuld. Men varför faktainsamlingen är så dålig - ja det är en bra fråga.