– Vi har hela tiden en omvärldsspaning, och vi ser att Skånetrafikens system har kommit längre i utvecklingen och är betydligt mer användarvänligt, säger han.
Bytet, som planeras till första halvåret 2022, innebär en engångskostnad på 14 miljoner kronor. Samtidigt kommer KLT fortsätta betala 10 miljoner årligen för det gamla systemet fram till 2025, och från 2026 räknar KLT med att ha tjänat in investeringen.
– Vi är bundna i ett avtal, men 10 miljoner avser driftkostnaderna vi har idag, som kommer dras ned till minimum, säger Holmgren.
Vad får KLT för pengarna?
– Vi köper den utvecklingstiden som vi annars hade behövt lägga. Det går inte att sticka under stolen med att så stora aktörer har ett helt annat utvecklingscentrum, och det innebär helt andra muskler för att jobba mot resenärernas önskemål.
– Skånetrafikens system är större och mer likriktat, och ett byte är ytterligare ett steg mot ett nationellt system vilket vi eftersträvar, säger Holmgren.
Hur kommer resenärerna märka bytet?
– Kundkassan kommer övergå till värdekoder, men försäljningsställen och seniorkortet kommer finnas kvar. Den 1 september inför KLT flexbiljetter, dessa är mer välutvecklade i Skånetrafikens system.
– Eftersom Östgötatrafiken använder samma system kommer det bli lättare att köpa resor över länsgränsen. Det resenärerna kommer behöva göra är att uppdatera appen, precis som man uppdaterar vilken annan app som helst, säger Holmgren.