Det började egentligen som två olika projekt. Ernst Zryd är engagerad i Föreningar i Tjust och utvecklingen av området kring Marsbäcken. Han har själv ett stort intresse för hållbar odling och hade en idé om att utveckla markerna kring gården med olika former av odling.
Samtidigt började biodlarföreningen, som har bikupor på området, att se över möjligheterna att anlägga ängsmarker, för att hjälpa bin och andra pollinerande insekter.
– Vi hörde av oss till kommunekologen, som sa vänta lite, jag har kontakt med en annan som också håller på med ett projekt, och så slog vi oss ihop till ett stort, säger Ingrid Runeson, från Västerviks biodlarförening.
Tillsammans med Marianne Carse, som också är engagerad i Marsbäcken, bildade de en studiecirkel för Marsbäckens trädgårdar och har nu blivit beviljade 395 000 kronor i bidrag från Naturvårdsverket för projektet. Men då med motkravet att de ska ställa upp med lika mycket i arbetsinsats.
– Nu ska vi arbeta fram ett förslag på hur vi ska utforma det mer i detalj och till våren sätter vi spaden i marken, säger Ernst Zryd.
– Det finns ett jätteintresse för odling, trädgård och självförsörjning, så vi tycker det här ligger rätt i tiden, säger Marianne Carse.
Förhoppningen är att det ska vara både ett utflyktsmål och en plats att hålla trädgårdskurser.
– Målet är att öka mångfalden både när det gäller människor och natur, säger Marianne Carse.