Barnkonventionen antogs av FN 1989 och skrevs under av Sverige 1990. För att ytterligare stärka barns rättigheter vill regeringen från och med 2020 omvandla konventionen till lag.
– Som lag måste tjänstemän och beslutsfattare förhålla sig till barnkonventionen på ett annat sätt än i dag. I beslut som rör barn blir det ett tydligare krav på rättstillämpare att utgå från rättigheterna i barnkonventionen, säger barnminister Åsa Regnér i ett pressmeddelande.
I Vimmerby hålls i oktober ett så kallat barntoppmöte för att diskutera hur förändringen påverkar kommunerna i Kalmar län. Kommunalråden, kommunala chefer och regionförbundets ordförande har bjudits in till mötet, som hålls på Astrid Lindgrens Näs.
– Jag eller någon annan kommer att åka, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) som precis sett inbjudan.
Exakt vad förändringen kommer att innebära för Västervik är för tidigt att säga.
– Det får vi återkomma till. Men spontant tror jag inte att det blir några större konsekvenser. Barnkonventionen gäller redan och vi arbetar redan efter det regelverket , säger Tomas Kronståhl.
Behöver den bli lag då?
– Egentligen inte, kanske. Men ett skäl är att väcka frågan och skapa uppmärksamhet kring barns rättigheter. Sen kan det finnas de som inte följer reglerna. Jag tycker den här förändringen är bra.
FN:s barnkonvention bestämmer vilka rättigheter barn har, oavsett land, kultur, religion eller andra särdrag. Den har godkänts av 196 länder rund om i världen.