Under onsdagen var det dags för årets sista manliga bokcirkel på biblioteket. Där boken "Jägarna på Karinhall" skulle diskuteras.
– Det ska bli intressant att se om vi kan enas om vad vi egentligen läst, säger Andreas Steiner som är medlem i bokcirkeln.
Han sitter tillsammans med fem andra män runt ett bord den här kvällen. De håller med honom, det ska bli intressant att se.
Vi får en pratstund innan de andra i cirkeln ansluter, man brukar bli ungefär åtta personer, fler är med och läser men kommer inte på träffarna alla gånger.
De säger att det för två och ett halvt år sedan var mycket skriverier om att män hade slutat läst böcker. I samband med det publicerade även Stadsbiblioteket en lista på det mest lästa böckerna.
På boklistan var det endast kvinnliga författare som var med.
Efter det blev det en hel del reaktioner och konspirationsteorier bland kommentarer på sociala medier kring listan. Varför är det bara kvinnor med på den? Det fick Vidar Kjerstadius, som är bibliotekarie, att reagera.
– Jag svarade en person att denne skulle kunna låna lite manliga böcker då, för att öka statistiken, säger Vidar Kjerstadius.
Det var han som publicerade listan.
Efter det diskuterade Vidar med Andreas Steiner, som också är utbildad bibliotekarie, om det skulle starta en manlig bokcirkel med bara män.
– Det blev som ett experiment: går det går att få ihop en bokcirkel av enbart män som läser böcker om bara män med någon manlig erfarenhet i fokus?, säger Andreas Steiner.
Idén om att få fler män att läsa verk av manliga författare och ta del av deras tankar var någonting som intresserade bland annat 74-årige Stig Eriksson. Han har under många år varit storläsare, men aldrig tidigare varit del av en bokcirkel.
– Som världen ser ut är det en jävla massa gubbar som är där och bestämmer, det är lite var min utgångspunkt har varit. Hur tänker karlar egentligen och hur fungerar vi?, säger Stig Eriksson.
Han tycker att en bokcirkel med endast män är ett bra ställe att diskutera om de frågorna.
– Det är inte för att jag tror att vi kommer komma på svaret. Men att diskutera om det och se hur män skriver, för män skriver på ett annat sätt än vad kvinnor gör.
Bokcirkeln startade med fem medlemmar, men två och ett halv år senare har den 12 till 14 medlemmar. De som är med i bokcirkeln är allt från 20 till 74 år gamla. Många av dem hittar dit, även utan att känna någon som varit med från början.
– Jag såg en affisch och kände "då måste jag testa”. Så jag kände ju ingen innan, utan jag kom hit på eget initiativ, säger Jan Odebrant.
För Erik Törmä är den stora poängen med bokcirkeln att samtalsämnena är helt annorlunda mot vad det annars hade varit.
– Jag får helt nya perspektiv, det är kul att det blir en spridning i gruppen. Sen är det väldigt öppet och man kan prata. Sen att man vågar dra det vidare och utforska lite i samtalen, säger Erik Törmä.
Även Petter Robért tycker att det är skönt att diskutera böckerna i ett sällskap, där alla är män.
– Det blir öppnare. När man har en kvinna med kanske man inte vågat visa sig sårbar på samma sätt. Nu är det öppet och alla slänger ur sig vad som helst utan att vara rädda för att bli dömda, säger Petter Robért.