Tobias säkrade blodspår – nu hyllar han polisen

I höstas var det inbrott i Bryggaren och flera datorer blev stulna. Bryggarens Tobias Ahlstedt ringde polisen direkt. Men fallet lades ner. Trots det gav Tobias inte upp. Nu hyllar han polisen.

Tobias Ahlstedt vill hylla Västervikspolisen för att de löste inbrottet i Bryggaren. Här tillsammans med polisen Klas Werme som vill hylla Tobias tillbaka.

Tobias Ahlstedt vill hylla Västervikspolisen för att de löste inbrottet i Bryggaren. Här tillsammans med polisen Klas Werme som vill hylla Tobias tillbaka.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-02-15 18:00

Det var lite extra rörigt på Tobias Ahlsteds kontor den där oktobermorgonen. 

Och det var inte han själv som hade orsakat kaoset. Det hade varit inbrott. 

Tjuvarna hade tagit sig in via en bakdörr vid Mejeriet.

Tobias ringde polisen direkt.

– Personen jag pratade med på telefon sa direkt att "vi lägger ner fallet". Jag blev ganska paff.

undefined
"Västervikspoliserna gör samhället en stor tjänst. Det borde flera få reda på." Det tycker Tobias Ahlstedt som jobbar i Bryggaren.

Men Tobias Ahlstedt gav inte upp. Han fotograferade spåren efter tjuvarna och anmälde inbrottet en gång till, på polisens hemsida. 

Någon dag senare möttes han av några poliser när han kom till jobbet. 

– De pudrade dörrar och gjorde ett riktigt detektivarbete. En riktig brottsplatsundersökning. Jag blev så glad och så chockad.

Det fanns också en blodfläck som Tobias hade lagt märke till. Den uppmärksammade han poliserna på.

– Jag hade tejpat över blodfläcken för att se till att den skulle finnas kvar.

Blodspåren undersöktes och när resultaten kom några veckor senare visade det sig att det gick att koppla blodfläcken till inbrottstjuven. 

– Nu är ligan inom lås och bom och väntar på dom. Några av datorerna som stals har dessutom lämnats tillbaka. Tack vare Västervikspolisen, säger han.

undefined
Tobias Ahlstedt vill hylla Västervikspolisen för att de löste inbrottet i Bryggaren. Här tillsammans med polisen Klas Werme som vill hylla Tobias tillbaka.

Tobias Ahlstedt är så tacksam att han bestämmer sig för att han vill åka upp till polishuset och säga tack. 

Han bestämmer träff med polisen Klas Werme, som tar emot strax efter lunch på alla hjärtans dag.

Och det visar sig att Klas Werme vill hylla Tobias Ahlstedt också.

– Blodspåret i Bryggaren var en viktig pusselbit för oss. Vid den här tiden i höstas hade det varit mycket inbrott på både företag och skolor. Tack vare blodspåret lyckades vi lösa flera brott. Personen som vi identifierade visade sig nämligen ha varit delaktig i flera inbrott och stölder, säger Klas Werme.

Vad tycker du om Tobias agerande? 

– Toppen. Jag önskar att fler var så "om sig och kring sig". Det här bidrog till vår brottsutklarning. Det räcker inte med att vi poliser stävjar brottsligheten. Vi behöver hjälpas åt, säger Klas Werme och tillägger att Västervikspolisen har ett gott samarbete med många, bland annat kommunen och olika myndigheter som verkar i Västervik.

Räddningstjänsten ringde exempelvis också polisen angående inbrottet i Bryggaren.

undefined
Tobias Ahlstedt som jobbar som kulturscensproducent i Bryggaren skulle gärna vilja att det gick att ringa direkt till polisen i Västervik, vilket tyvärr inte går enligt polisen Klas Werme.

Tobias Ahlstedt tycker att varje polisstation borde ha en egen sambandscentral.

– Då skulle polisen kunna lösa brott mycket snabbare.

Klas Werme kan förstå resonemanget.

– Det är säkert många som skulle vilja ha ett direktnummer till polisen i Västervik, men det går inte. Det finns två vägar in till oss, 112 och 11414.

Han förklarar att det hålls ett första förhör direkt när man ringer polisen för att göra en anmälan.

– De som tar emot samtalen är ett första filter in till oss. De bedömer vad som är värt för oss att lägga kraft och energi på.

När Tobias anmälde brottet fick han veta att fallet lades ner. Klas Werme förklarar att ett sånt beslut inte är definitivt. Ett fall kan tas upp igen, som den här gången.

– Vissa fall kan ha en koppling till annat vi jobbar med. Om vi har ett tydligt spår så är det viktigt att inte negligera det. Vår ingång är att om vi kan vända en ung människa i rätt riktning igen så ska vi göra det.

undefined
"Vi gör allt vi kan för att förebygga och utreda brott. Det är inte förbjudet att kontakta polisen lokalt, men vi har inte längre någon ledningscentral här och vi kan inte ta upp anmälningar." Det säger Klas Werme som är operativ samordnare för lokalpolisområdet som Västervik är en del av.

Tobias Ahlstedt uppskattar att kostnaden för inbrottet kommer att hamna på drygt 160 000 kronor på grund av låsbyten. Han upprepar återigen att han är mycket tacksam för polisens arbete.

– Jag är så fruktansvärt glad å kommunens vägnar att vi har så bra poliser här i stan.

undefined
Tobias Ahlstedt tackar polisen Klas Werme.
undefined
Det var här inbrottstjuvarna tog sig i oktober. Tobias Ahlstedt upptäckte inbrottet och såg till att fotografera spåren och säkra misstänkta blodspår.
undefined
Polisen i Västervik var snabbt på plats för att säkra spåren efter inbrottet i Bryggaren.
Tjuvarna stoppas på E22

Den 11 november i fjol stoppas en bil på E22 vid Ringarum. Tre män hemmahörande i Västervik sitter i bilen. Polismännen upptäcker att det finns ett 30-tal surfplattor och datorer i bilen. De tre männen häktas.

De stulna datorerna kommer bland annat från inbrottet i Bryggaren, men också från inbrott i Älghults skola i Kronobergs län, Ingatorps skola i Jönköpings län, Kristdala livs och Södra Vis skola. 

En av männen, en 21-åring, kopplas till inbrottet i Bryggaren.

Karta: Bryggaren Kulturscen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!