Tjustleden söker ny arbetskraft

För att säkra framtiden för 40-åriga Tjustleden behövs fler engagerade. Naturskyddsföreningen arbetar även på att avstå huvudmannaskapet till en annan organisation.

Återblick. I en pärm finns mängder tidningsklipp om Tjustleden samlade. ”Här finns mycket historia”, säger Bo Lewander.

Återblick. I en pärm finns mängder tidningsklipp om Tjustleden samlade. ”Här finns mycket historia”, säger Bo Lewander.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-11-08 14:00

Tjustleden, vandringsleden som slingrar sig oavbrutet genom hela Västerviks kommun, fyller 40 år i år. Under tisdagen firades detta jubileum med tårta på Naturum Västervik, Kulbacken. Uppslutningen var stor, närmare 50 personer kom, och arrangörerna fick leta fram extra bord och stolar för att alla skulle få plats.

– Naturskyddsföreningen är huvudman för Tjustleden och har varit det i alla år. Men på sikt jobbar vi på att bli avlastade och att huvudmannaskapet ska komma att ligga på en organisation mer inriktad på friluftsliv, säger Bo Lewander som är ledsamordnare tillsammans med Michael Söderström.

Bo Lewander förklarar att det numera bara är två vandringsleder i hela Sverige som Naturskyddsföreningen har huvudmannaskapet: Tjustleden i vår kommun och Ostkustleden i Oskarshamns kommun.

En annan stor fråga och framtida utmaning för Tjustleden är skötseln. Den behöver röjas från sly, markeringar ska målas och vindskydd underhållas.

– De som engagerar sig blir inte yngre. Trots att det är många här är de flesta över femtio år. Det behövs alltid arbetskraft och vi välkomnar nya personer som vill sköta om en sträcka.

Tjusleden är totalt cirka 200 kilometer uppdelad på nio vandringsetapper. Skötselsträckorna är 35 till antalet och är cirka fem till sju kilometer vardera. Men Bo Lewander menar att om det var fler som ville sköta om leden skulle skötselsträckorna kunna minska i längd.

– Det kan vara kämpigt att ha upp emot en mil att ta hand om, säger han.

Inga-Lena och Lars-Erik Andersson i Gissebo sköter den första delen på Tjustleden söderifrån.

– Vi har ungefär fyra kilometer och har skött den delen ända sedan starten för 40 år sedan. Vi bodde i Mörtfors då och sedan har vi bara fortsatt. Vi är intresserade av natur och det är därför vi gör det, säger Lars-Erik.

Han tycker sig märka att det är något färre som vandrar nu för tiden. Bo Lewander håller med och säger att Tjustleden är en äventyrsled där bekvämligheten inte är så stor. Enligt Tjustledens gästböcker kan man dock utläsa att det är bortemot 3 000 personer som besöker leden årligen. Många är från Danmark, Tyskland och Holland.

Tjustleden ansluter i norr till Östgötaleden och i söder till Ostkustleden. Västerviks kommun ger ett årligt anslag på 40 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!