Tjustbanan på rätt väg

Hoppet lever i högsta grad för Tjustbanan. Trafikutskottet har godkänt ett förslag om upprustning på sträckan Västervik-Linköping. - Ett oerhört välkommet framsteg!, konstaterar Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Västervik2011-03-25 00:00

När Trafikutskottet i ett betänkande nu sagt ja till upprustning av Tjustbanan mellan Västervik och Linköping är visionerna om ett snabbare resande till Sveriges "fjärde storstadsregion" ett steg närmare verklighet.

- Målet är en entimmesresa till och från Linköping. Om det sedan innebär exakt 50 eller 70 minuter återstår att se, men däromkring är målet.

Tjustbanans existens har länge varit hotad. Men när nya, snabbare tåg köptes in till sträckan förra året var det en grundläggande åtgärd för att kunna lobba vidare för en upprustning av banan.

- På det viset löste vi upp knutarna i ett moment 22-läge. Det går inte att bygga en bättre järnväg om man inte har tåg som går fortare, och det går inte att köpa in bättre tåg om man inte har en järnväg för det. Därför tog vi som unik kommun i Sverige ekonomiskt ansvar för ett nytt tåg till Tjustbanan. Det var en risk vi tog men vi knöt näven och markerade att vi tror på järnvägen, och det är glädjande att vi har fått utskottet med oss nu, utvecklar Harald Hjalmarsson.

Även om det uppskattningsvis återstår ett par år innan en upprustning kan påbörjas är det här ett viktigt framsteg.

- Utan vår satsning hade Tjustbanan förmodligen fått läggas ner. Nu kan vi i stället blicka framåt och jag hoppas vi får en pendlingsmöjlighet till Linköping på sikt.

Härnäst väntar en järnvägsutredning från Trafikverket, som inom en tvåårsperiod ska undersöka förutsättningarna för upprustningen. Om allt går som det ska kan det arbetet därefter påbörjas.

- Under tiden fortsätter givetvis underhållet som behövs på den befintliga banan, klargör Haraldsson.

Utredningen kommer att kosta tre miljoner, och kommunalrådets förhoppning är en lösning där man delar upp betalningen.

- Tanken är att kommunerna som berörs, det vill säga Västervik, Åtvidaberg och Linköpings kommuner, betalar halva kostnaden och att Regionförbundet i Kalmar län betalar den andra halvan, avrundar Hjalmarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om