Tjustbanan åter hotad
Tjänstemän i Östergötland tycker att det bli för dyrt att köpa nya tåg.
Den här gången är det en utredning i Östergötland som föreslår att länet inte ska bidra till några nya tåg när de nuvarande är utslitna.
Det skulle förmodligen betyda slutet för persontrafiken på banan, och som en dominoeffekt slutet för investeringar i banan och därmed slutet för den godstrafik som går från Västerviks hamn.
I utredningen går man igenom behovet av investeringar på de järnvägssträckor där Östergötland har hela eller delar av ansvaret för järnvägstrafiken.
Det stora bekymret för Tjustbanan är de åldersstigna vagnarna. Tågen som byggdes mellan 1979 och 1981 ska genomgå en rejäl renovering i år, därefter väntas de kunna rulla i ytterligare fem år.
Att fortsätta att lappa och laga på tågen är inte realistiskt enligt utredarna Peter Rehnström och Sten-Anders Hofvendahl:
- Det kommer att bli svårare att få tag på reservdelar.
- Från och med 2010 kommer nya regler om handikappanpassning på tågen. Då kommer de nuvarande tågen inte att hålla måttet.
Det betyder att inom fem år måste man köpa helt nya tåg, eller bättre begagnade tåg av den typ som rullar på Stångådalsbanan mellan Linköping-Vimmerby-Kalmar.
För Östergötland skulle det innebära en merkostnad på mellan 5,5-7,6 miljoner kronor att behålla Tjustbanan.
Därför föreslår utredarna att man istället ska satsa på busstrafik. Den 16 januari ska den så kallade K14-gruppen ta ställning till förslaget.
I K14-gruppen finns representanter för de 13 östgötakommunerna och landstinget i Östergötland.
Gösta Gustavsson är Linköpings man i gruppen. Han är kritisk till utredningen.
- Vi satsar på att utveckla Linköping som en region. Det finns i dag ett väldigt starkt stråk med E4:an och stambanan som löper parallellt. Ska det inte bara bli ett stråk utan en hel region måste det satsas på diagonalen Motala-Linköping-Åtvidaberg-Västervik också.
Han noterar att Västervik gjort närmanden för att knytas närmare Östergötland och Linköping.
- Att lägga ner Tjustbanan vore att ge fel signaler då, säger han.
Även inom Östergötland anser han att Tjustbanan har betydelse.
- Åtvidaberg är den kommun i Östergötland som har den sämsta utvecklingen när det gäller jobb och befolkning. Pendlingen till Linköping är viktig. Var femte arbetsför person i Åtvidaberg jobbar i Linköping. Man säger att Åtvidabergs största arbetsplats är Saab i Linköping.
- Nya vagnar på sträckan skulle innebära kortare restider, fortsätter han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!