Tjust Rehab vill ha mer resurser

Sätter sitt hopp till nya landstingsledningen. Patienter får vänta tre månader på sjukgymnastik.

Roger Pettersson är missnöjd. Foto: ANDERS STEINER

Roger Pettersson är missnöjd. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2002-12-13 06:00
Tre månaders väntan för att få komma till en sjukgymnast är inte rimligt. Det anser Roger Pettersson, verksamhetschef på träningsinstitutet Tjust Rehab.
Därför har han nu vänt sig till landstingsfullmäktige och ansökt om mer resurser, så att man kan få ytterligare en halv sjukgymnasttjänst.
- Jag hade hoppats att det här skulle gå att lösa på lokal nivå, men samtalen med sjukvårdsledningen har inte gett något, säger Roger Pettersson.
Tjust Rehab har ett vårdavtal med landstinget som innebär att man kan ta emot 700 nya patienter varje år, och utföra 8000 behandlingar. Patienterna kommer både på remiss och söker sig själva till mottagningen. De flesta är i yrkesverksam ålder. Många av de patienter som tas emot får fortsatt rehabilitering efter stroke eller vid neurologiska sjukdomar.
Totalt delar fyra sjukgymnaster på de tre tjänster som vårdavtalet omfattar.
i våras konstaterade man på Tjust Rehab att man med nuvarande vårdavtal inte kunde leva upp till den efterfrågan som fanns.
-Vi får varje månad in 20 procent mer remisser än vad vi kan hantera med de resurser vi har, säger Roger Pettersson.
I april kontaktade han därför sjukvårdsdirektör Sonny Johansson för att se om verksamheten kunde få mer resurser av de pengar som finns öronmärkta för rehabilitering. I väntan på besked jobbade man på Tjust Rehab på med att beta av de patienter som stod på väntelistan -trots att man inte blivit lovad pengar för arbetet.
-Vi hade personal för det och då försökte vi hjälpa så många vi kunde, säger Roger Pettersson.
I slutet av november hölls ett nytt möte med sjukvårdsdirektör Sonny Johansson, och då fick Roger Pettersson beskedet att man inte kunde räkna med mer pengar. Däremot ersattes Tjust Rehab för en del av det arbete man redan lagt ner.
Nu när det står klart att Tjust Rehab inte får mer pengar, har man tvingats sluta att utnyttja sin överkapacitet.
- Vi kan ju inte jobba gratis, säger Roger Pettersson.
Det innebär att väntetiderna ökar till uppemot tre månader för de patienter som inte har akut behov av hjälp.
- Det är alldeles för lång tid för folk som är i arbetsför ålder, säger Roger Pettersson.
Reaktionerna från patienterna har inte uteblivit.
-Det har varit gråt och tandagnisslan. Landstingets primärvård är överhopad och sorgligt nog är det patienterna som drabbas, säger han.
För närvarande står närmare 90 personer i kö för att få en bedömning gjord hos Tjust Rehab och Roger Pettersson sticker inte under stol med att han är ganska besviken på att sjukvårdsledningen inte vill satsa mer på just deras verksamhet.
- Sjukgymnastik handlar inte bara om att bli av med smärta, utan också om att få tillbaka kroppens funktioner och styrka. Där blir styrketräning ett bra komplement och vi är ganska ensamma om att erbjuda den formen av behandling, säger han.
Att Roger Pettersson nu vänt sig till landstingets politiker, är ett led i den frustration han känner.
-Jag hoppas att det nya politiska styret ska se det privata som ett tydligare alternativ till den offentliga vården, säger han.
Peter Johansson, moderat landstingsråd, håller med om att de borgerliga partierna förvisso är mer öppna för privata alternativ.
- Jag stänger inga dörrar, men kan inte lova något. Vi har ju fortfarande krav på att få ekonomin att gå ihop, säger han.
VT har förgäves sökt sjukvårdsdirektör Sonny Johansson för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om