Tjejjouren i Västervik hoppas nå ut till fler

- Vi vill expandera och nå ut till fler tjejer. Därför hoppas vi bli bättre på att få tjejer att vända sig till oss.

Vill skapa debatt. Tjejjouren i Västervik med Camilla Svensson, Britt Eklind från kvinnojouren, Linnéa Girdland och Elin Lönn vill att fler ska upptäcka jourens verksamhet. Den 8 mars har man öppet hus.FOTO: MATILDA AHL

Vill skapa debatt. Tjejjouren i Västervik med Camilla Svensson, Britt Eklind från kvinnojouren, Linnéa Girdland och Elin Lönn vill att fler ska upptäcka jourens verksamhet. Den 8 mars har man öppet hus.FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2007-03-05 00:25
Det säger Elin Lönn i tjejjouren i Västervik. På internationella kvinnodagen den 8 mars håller jouren öppet hus i sina lokaler på Lysingsvägen.
Till sommaren har tjejjouren funnits i Västervik i ett år. Verksamheten är viktig, säger de tjejer som driver jouren. Till föreningens jourtelefon kan alla unga tjejer ringa för att få hjälp och råd. Och verksamheten riktar sig inte bara till tjejer som blir misshandlade eller lever i ett destruktivt förhållande.

- Det är ofta en felaktigt bild av oss, att man nästan måste ha blivit ihjälslagen innan man kan vända sig till oss. Men så är det inte. Det räcker med att ha blivit illa behandlad i skolan eller fått sexuella kommentarer eller vad som helst annat för att vi ska hjälpa till, säger Elin Lönn.
I dag är ett tiotal tjejer medlemmar och önskemålet är att det ska bli fler. Samtidigt hoppas man att fler tjejer också ska våga vända sig till jouren när de behöver någon att prata med. Med ett öppet hus den 8 mars då man visar upp sina lokaler för intresserade tjejer hoppas jouren avdramatisera sin verksamhet.
- Vi vill få igång en diskussion och visa vad vi sysslar med, förklarar Elin Lönn.

För fortfarande finns det mycket kvar att göra innan samhället är helt jämställt. Det är alla medlemmar som VT träffar överens om. Visst ses Sverige som föregångsland, säger de, men hur ser det ut i verkligheten?
- När jag går på stan vill jag bli betraktad som människa, men så är det inte. Varje steg jag tar tittar killar och män på mig eftersom jag är tjej och tvingar mig bli medveten om mitt kön, säger Camilla Svensson.
- Går man ut på en nattklubb tror fem sex killar automatiskt att det är ok att börja tafsa på en bara för att man är tjej, säger Elin Lönn.

Bevisen på att samhället fortfarande har en bra bit kvar finns överallt. Från det faktum att kvinnor har sämre lön än män för samma arbete till kvinnovåldet. Och att problemen skulle vara mindre i små städer som Västervik är helt fel, säger medlemmarna i Västerviks tjej- och kvinnojour.
- Det räcker ju med att titta på VT:s löpsedel i lördags där det stod att en höggravid kvinna blivit misshandlad av sin sambo, säger Britt Eklind.

Men fortfarande ses tjej- och kvinnojourernas verksamhet med misstänksamhet från framförallt män. Ett exempel är det tält som tjejjouren satte upp på Visfestivalen förra sommaren. Bland besökarna fanns inte bara unga tjejer och killar, utan också berusade män som blev hotfulla och vägrade lämna tältet.
- Många undrar varför vi bara vänder oss till tjejer och inte till alla som blir utsatta för våld. Men det är det här vi har valt. Vill någon starta en killjour blir vi bara glada, men vi kan inte ta på oss allt, säger Elin Lönn och får medhåll av Linnéa Girdland.

- Det är som om en fotbollsklubb skulle få skit bara för att de inte sysslar med ishockey.
Och nu hoppas tjejjouren få större uppmärksamhet. Dels med kvinnodagen, men också genom att dela ut flygblad och förhoppningsvis få informera alla niondeklassare i kommunen om verksamheten.
- Men det är inte helt lätt att bli insläppt i skolorna och ta tid från den ordinarie undervisningen, säger tjejjouren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om