Tjejer testade brandmannayrket

Häftigt. Tungt. Svettigt. Intressant. Omdömena om brandmannayrket var minst lika många som antalet tjejer som på söndagen bland annat fick prova hur det kändes att med full utrustning rädda människor ur ett rökfyllt hus.

Therese Davidsson på väg in med vattenslangen.Foto: Ilkka Ranta

Therese Davidsson på väg in med vattenslangen.Foto: Ilkka Ranta

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2012-10-15 00:00

Rekordmånga tjejer hade anmält sig till räddningstjänstens övningsdag.

- Tyvärr var det flera som fick lämna sena återbud på grund av sjukdom, men kul att intresset är så stort, säger Erik Flink, som ansvarar för övningarna tillsammans med Sara Stenbäck.

Utanför rökhuset stod fyra tjejer och förberedde sig för en rökdykarinsats. Två människor kvar på övervåningen och ett litet barn kvar i den källaren, bägge rökfyllda. På med maskerna och de tunga syrgastuberna och så in i huset.

Jodå, det gick rätt så bra med räddningen, men när Therese Davidsson kom ut hade hon lite problem med masken.

- Jag tyckte det var lite svårt att andas.

Hon var en av tolv tjejer som var med under hela dagen, som först inleddes med ett teoripass.

- Det har verkligen varit intressant att veta mer om det här yrket. Det innehåller ju så mycket mer än att åka omkring i en brandbil.

Tidigare hade hon med glans klarat provet på rullbandet, att gå med 24 kg utrustning under sex minuter med en lutning på åtta grader.

- Det var jobbigt och varmt.

Rökdykarövningen i källaren där det gällde att hämta det lilla barnet visade sig vara svårt.

- Vi hade svårt att hitta dockan, vi måste nästan ha trampat på den, vi hade nog aldrig räddat livet på barnet om det hade varit på riktigt, säger Åsa Steiver.

Precis som Therese tycker hon det har varit en lärorik dag, och rolig.

- Häftigt att hamna 32 meter upp i luften med hävaren. Vilken utsikt.

Hon tror inte att hon ska söka vidare för att försöka bli brandman.

- Möjligen om jag varit tio år yngre.

Cecilia Axelsson fick även hon insikt i att jobbet är så mycket mer än att släcka bränder.

- Det handlar mycket om att förebygga olyckor. Sedan tycker jag att personalen verkar ha en väldigt fin gemenskap, sådant är viktigt.

Erik Flink jobbar i det här projektet med att få fler kvinnor in i yrket genom MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

- Yrket är fortfarande väldigt mansdominerat och fördomarna är många. Vi behöver personal med många olika kompetenser, och då är det självklart att fler kvinnor måste in i yrket.

I dag finns två kvinnor på räddningstjänsten i Västervik. Kanske att någon av de tjejer som nu fick chansen att testa yrket går vidare mot den tvååriga utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om