Tjänster hjälper äldre bo kvar hemma

Socialkontoret föreslår "fixare".

Arkivfoto: ANDERS STEINER  "Det ligger väl lite i tiden att kommunen erbjuder hushållsnära tjänster", säger Bengt Ericsson. En tanke bakom förslaget är att minska antalet fallolyckor, och därmed spara både  mänskligt lidande och pengar. Enligt förslaget ska tjänsterna inte vara behovsprövade, utan erbjudas alla invånare över 80 år.

Arkivfoto: ANDERS STEINER "Det ligger väl lite i tiden att kommunen erbjuder hushållsnära tjänster", säger Bengt Ericsson. En tanke bakom förslaget är att minska antalet fallolyckor, och därmed spara både mänskligt lidande och pengar. Enligt förslaget ska tjänsterna inte vara behovsprövade, utan erbjudas alla invånare över 80 år.

Foto:

Västervik2005-04-06 00:25
Socialkontoret i Västerviks kommun vill titta närmare på hur kommunen ska kunna erbjuda hushållsnära tjänster till äldre som vill fortsätta att bo kvar hemma. Det kan vara allt från snöskottning och vedhuggning till att hänga upp gardiner och byta glödlampor. Sådana uppgifter utförs i princip inte av hemtjänsten, och kan ibland innebära ökad risk för till exempel fallolyckor.
- Många som bor kvar hemma känner att det blir övermäktigt med de här små praktiska, vardagliga bestyren, säger Bengt Ericsson, utvecklingsledare på socialkontoret.

Flera andra kommuner har infört olika modeller för att erbjuda sina äldre invånare hushållsnära tjänster. Höganäs kommun var tidigt ute med "Fixar-Malte" - en kommunalt anställd vaktmästare - och Oskarshamns kommun har slutit ett avtal med räddningstjänsten, som ställer upp med motsvarande en halv tjänst. Nu vill socialkontoret i Västervik ha socialnämndens uppdrag att titta vidare på hur det hela ska gå till här.
- Eventuellt kan det bli ett arbetsmarknadsprojekt, säger Bengt Ericsson.
Bengt Ericsson betonar att kommunens eventuella verksamhet med hushållsnära tjänster inte får konkurrera med entreprenörer som ägnar sig åt samma, eller snarlik, verksamhet.
- Men jag tror att det finns uppgifter för oss, som inte inkräktar på någon kommersiell marknad, säger han.

Eftersom formerna inte är klara kan Bengt Ericsson inte svara på hur mycket kommunens tillhandahållande av hushållsnära tjänster kan komma att kosta, varken för kommunen eller för den enskilde.
- Tanken just nu är att småprylar, alltså saker som tar mellan fem och tio minuter att fixa, inte ska kosta något alls. Större saker, som gräsklippning och snöskottning, skulle kunna beställas mot en avgift.
Att man inte längre kan byta glödlampor är dock knappast det avgörande skälet till att man flyttar till äldreboende, menar Bengt Ericsson.
- Om kommunen kan erbjuda hjälp med hushållsnära tjänster, är detta snarare ett led i en större helhet för att möjliggöra eller underlätta för äldre att bo kvar hemma i sin invanda miljö.
När kan förslaget bli verklighet?
- Det är svårt att svara på, men det bör ju inte ligga i långbänk, säger Bengt Ericsson. Det gäller bara att hitta formerna för det här.
Fotnot: Beslut om hur socialkontoret ska arbeta vidare med frågan fattas av socialnämnden i dag, onsdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om