Anette Torvidsson Eriksson är ombudsman på Astma- och allergiföreningen. Hon vet att folk kan titta snett på den som är allergisk, om man inte vet varför personen nyser. Det skulle ju kunna vara förkylning eller covid-19.
– Vet man att det beror på allergin, kan man informera på sitt arbete och sina närmaste, tycker Anette Torvidsson Eriksson.
Den som har allergi, får försöka bedöma om symtomen hör ihop med allergin, eller om det kanske är något annat. Om man också får feber, skulle det kunna vara covid-19.
Enligt Astma- och allergiförbundet räknar man med att cirka 30 procent av befolkningen i Sverige har pollenallergi, så det är många som är berörda. Då säsongen dessutom har förlängts, kan de ha symtom från tidig vår och till långt in på hösten.
– Det är viktigt att man börjar med sin medicin i god tid, säger Anette Torvidsson Eriksson.
Hon rekommenderar att man sedan fortlöpande har koll på pollenhalterna och anpassar sin medicinering till det.
Att duscha innan man går och lägger sig kan hjälpa, eftersom det blir mindre pollen i sängen.
Eftersom pollensäsongen är så lång, kan ju inte de drabbade stanna hemma från jobb och skola på grund av sin allergi, men Anette Torvidsson Eriksson tillägger ändå att många människor blir trötta under den här tiden, som sammanfaller med att det är många prov i skolan.
– Alla symtom försvinner inte, och man blir trött även av medicineringen, säger hon.