Tips för att grilla säkert

Tänk på säkerheten under grillsäsongen. Brandingenjören Jakob Dahlquist på räddningstjänsten i Västervik berättar vad som är viktigt att tänka på vid grillning.

Brandsläckare. Det bästa alternativet om det börjar brinna är en handbrandsläckare enligt Jakob Dahlquist.

Brandsläckare. Det bästa alternativet om det börjar brinna är en handbrandsläckare enligt Jakob Dahlquist.

Foto: Viktor Merell

Västervik2017-07-03 18:00

– Det är viktigt att hålla koll på elden och inte lämna grillplatsen. När det är torrt och mycket vind sprider sig elden väldigt fort. Skulle det vara så att elden sprider sig, ring 112. Den som tänder elden har ett ansvar att släcka, säger Jakob Dahlquist.

För att tända en kolgrill är det bra och miljövänligt att använda en eltändare. Det finns även andra bra alternativ som tändpapper, tändgelé och tändblock. Det är viktigt att ha tillgång till släckutrustning om grillen välter eller om något antänds utanför grillen.

– Om man tänder med någon annan vätska istället för tändvätska kan det gå väldigt illa. Använd absolut inte T-Röd eller bensin, säger Jakob Dahlquist.

Räddningstjänsten får åka på många skogsbränder under somrarna som ofta orsakas av en blixt eller någon som grillar.

– Vi åker på ett antal bränder varje sommar som är orsakade av att någon grillat. Det är onödiga larm som utnyttjar räddningstjänstens resurser i onödan, säger Jakob.

Släck ordentligt

När grillningen är avslutad är det viktigt att släcka elden ordentligt. Släck glöd och aska med vatten eller placera grillen försedd med lock på en säker plats. Många bränder uppstår när folk tömmer grillen eller slänger engångsgrillar i soptunnor utan att de varit helt släckta.

– Många använder engångsgrillar, dessa måste man dränka ordentligt med vatten de blir väldigt varma. Som en sammanfattning handlar det om sunt förnuft och tänka sig för när man grillar, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om