Fem viltolyckor i Västervik på ett dygn

Fem viltolyckor skedde i Västerviks kommun under ett dygn i början på veckan. Polisen går nu ut med tips för bilförare, för att hantera olyckan klokt. Har man förberett sig ökar chansen att minska djurets lidande – och att få hjälp snabbt.

Bilden är tagen strax innan jul i samband med en viltolycka norr om Tindered. Varje dag anmäls ett flertal viltolyckor till polisen från olika platser i kommunen.

Bilden är tagen strax innan jul i samband med en viltolycka norr om Tindered. Varje dag anmäls ett flertal viltolyckor till polisen från olika platser i kommunen.

Foto: Olov Trysberg/arkiv

Västervik2024-01-11 16:00

Just nu sker flera viltolyckor i Västerviks kommun varje dygn.

Tidigt på tisdagsmorgonen vid 05.50 smällde en personbil in i ett rådjur på länsväg 213 nära Lofta.

Vid 07.25 är det en lastbil som kör in i ett vildsvin på E22 nära Västervik.

Vid 16.40 krockar en personbil med ett rådjur, även det på E22 nära Västervik, och en halvtimme senare krockar en personbil med en dovhjort nära Karrum, Odensvi.

Natten mot onsdagen kallas räddningstjänsten till en viltolycka mellan Ankarsrum och Gunnebo. Ytterligare fem viltolyckor skedde sedan under onsdagen.

Samtliga dessa tio anmälde krocken till polisen. Gör man inte det riskerar man att straffas med böter.  

undefined
Se till att vara förberedd för om du råkar ut för en viltolycka, uppmanar polisen.

Johnny Gustavsson, presstalesperson hos polisen, tipsar trafikanter om att förbereda sig på om man skulle vara med om en viltolycka. Det ökar chansen att man klarar av att märka ut platsen och larma polisen, menar han.

– Det första man ska göra om man kört på ett djur är att stanna säkert. Gå ut och kontrollera om djuret finns kvar, eller var det kan ha sprungit iväg.

– Märk sedan ut platsen med något du i förväg tänkt att du ska kunna använda om det inträffar en viltolycka. Det kan vara en plastpåse, en viltremsa eller några schyssta plastband. Det gäller att ha tänkt ut det innan, för när det väl händer kommer du vara chockad eller påverkad. Har man då inte tänkt ut i förhand vad man ska göra blir det svårt.

undefined
Johnny Gustavsson, presstalesperson för polisen i region Öst.

Sedan är det dags att ringa 112. Något man enklast gör med SOS-appen.

– Då ser operatören direkt var man ringer ifrån, så då behöver man inte komma på var man är. Det är inte alltid helt enkelt att veta exakt var man befinner sig, säger Johnny Gustavsson.

undefined
Så här ser SOS Alarm-appen ut.

Ringer man genom appen, kommer koordinaterna upp automatiskt.

– Så se till att ha laddat ner SOS-appen i mobilen.

Lagen säger:

Om du råkat ut för en viltolycka med älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även märka ut platsen där olyckan har skett, även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet på platsen.

Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en förseelse mot anmälningsplikten enligt jaktlagstiftningen och kan ge böter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!