Tio Västerviksbor: Det här äter vi helst under julen

Många människor har mycket bestämda uppfattningar om vilken mat som "måste" finnas på jul. Vi har pratat med tio invånare i Västerviks kommun om vad som är viktigast för just dem.

Stina Hermansson, Västervik: "Jag skulle nog säga tomtegröt och julskinka och hemmagjorda köttbullar. Det är mormor som gör köttbullarna. Sedan är fikat viktigt också, med saffransbullar och pepparkakor."

Stina Hermansson, Västervik: "Jag skulle nog säga tomtegröt och julskinka och hemmagjorda köttbullar. Det är mormor som gör köttbullarna. Sedan är fikat viktigt också, med saffransbullar och pepparkakor."

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2021-12-21 20:00
undefined
Heidi Palmelind, Västervik: "Hemgjord sill. Förr var det mamma som gjorde den, men nu är det jag. Jansson är väldigt viktigt också. Sedan kan jag inte heller vara utan ägglådan med kokta skivade ägg som gratineras med crème fraiche blandad med kaviar och vitpeppar. Kryddpeppar använder jag också mycket på julen."
undefined
Julia Wall, Västervik: "Jag vill inte ha vörtbröd, utan ett knäckebröd som heter ljusugnsbröd, med gravad lax på. Julskinka är också väldigt viktigt och revbensspjäll, men det är inget mer som är superviktigt för mig."
undefined
Claes Siöstedt, Almvik: "Jansson är naturligtvis ett måste och sill i olika former. Sedan brukar jag göra långkål, som är en halländsk rätt, och sillsallad. Vi gör det mesta själva. Det är halva nöjet. Steklök, som man kokar lite först och sedan steker hela, är också viktigt, liksom svampomelett, och så risgrynsgröt som efterrätt."
undefined
Märtha Blomberg, Västervik: "Vi är inte så traditionella, men vad jag tycker är viktigt är ostkaka. Det har jag gjort de senaste åren. Något som också är roligt är att göra eget smör. Då köper jag vanlig grädde och vispar med matberedare. Sedan saltar jag och knådar ihop smöret. Förra året hade vi en vildsvinsskinka. Vi får se hur det blir i år."
undefined
Hasse Åkesson, Hjorted: "Det viktigaste är väl skinkan, för min del i alla fall. Sedan brukar jag lägga in lite egen sill, efter mammas gamla recept. Skinkan kokar jag själv dagen innan julafton. Tomtegröt på julaftons morgon ska det också vara och en rejäl skinksmörgås till."
undefined
Göran Almgren, Gamleby: "Det ska finnas kåldolmar och köttbullar och prinskorv. Jar är korvmänniska, vet du. Och julmust att dricka till. Olika sillsorter tycker jag är trevligt, och julskinkan är naturligtvis också viktig."
undefined
Conny Tyrberg, Gladhammar: "Det är julskinka, dopp i grytan, sill, omelett och givetvis Jansson. Sedan ostkaka på det. Ris à la Malta tillhör också julhelgen, men lutfisken tar vi någon vecka innan eller efter. Julmust är också viktigt, liksom hemgjord knäck och hemgjorda kakor och lussebröd."
undefined
Walle Johansson, Hjorted: "Skinkan tycker jag är viktig och prinskorv och Jansson. Men mina barn vill ha potatisgratäng i stället för Jansson. Sill och ägg ska det också vara förstås, och honungsgriljerade revbensspjäll och rödkål till. Sedan vill jag ha julmust också."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!