Tio procent av barnen i Västervik lever i fattigdom

Tio procent av barnen mellan 0 och 17 år i Västervik lever under förhållanden som klassas som fattigdom. Flest fattigast barn i länet finns i Högsby kommun. Det visar ny statistik från Rädda barnen.

Allt fler barn i Sverige hamnar i fattigdom. Tio procent av Västerviks barn lever i fattigdom enligt Rädda Barnens senaste kartläggning. Foto:Ellen Nielsen-Kindstrand

Allt fler barn i Sverige hamnar i fattigdom. Tio procent av Västerviks barn lever i fattigdom enligt Rädda Barnens senaste kartläggning. Foto:Ellen Nielsen-Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2011-02-07 00:00

Allt fler barn hamnar i fattigdom. Det slår Rädda Barnen fast i sin åttonde rapport om barnfattigdomen i Sverige.

På länsnivå syns inga större skillnader jämfört med tidigare år. Men siffrorna vittnar om en fattigdom som kanske är vanligare än man tror. 10,1 procent av barnen från 0 till 17 år i Västervik lever i fattigdom. Gränserna för fattigdom dras vid de familjer som har en så pass låg inkomst att de inte har råd att försörja familjen. Rädda Barnen har använt sig av Statistiska centralbyråns normvärden i undersökningen.

Flest fattiga barn i Kalmar län finns i Högsby kommun. 15,3 procent av alla barn i Högsby lever i fattigdom. Minst antal fattiga barn i länet finns i Mörbylånga kommun.

Antalet fattiga barn hänger ihop med hur stor sysselsättning kommunen har eller om det finns många områden där majoriteten av invånarna är låginkomsttagare eller har försörjningsstöd.

Kalmar län, tillsammans med Halland och Norrbottens län, har de lägsta nivåerna av barnfattigdom i Sverige. Skåne och Örebro län har flest fattiga barn.

Totalt sett i landet finns det 220 000 fattiga barn, de utgör 11,5 procent av landets totala antal barn.

På Rädda Barnen förklarar man detta genom att klyftan mellan rika och fattiga ökar. De menar att Sverige bryter mot barnkonventionen som säger att alla barn har rätt till en skälig levnadsstandard.

- Medan de flesta familjer har fått ta del av en rejäl välståndsökning har de fattigastes villkor stått oförändrade. Den rikaste tiondelen av Sveriges barnfamiljer har det i dag så gott ställt att varje familj skulle kunna försörja drygt tre lika stora familjer, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om