Tio nya deltidsbrandmän i Västervik

Nu har räddningstjänsten fått tillskott av 10 nya deltidsbrandmän. Men det är fortsatt brist på de mindre orterna i Västerviks kommun.

Mikael Lundgren och Christoffer Olsson känner sig bekväma i rollen som deltidsbrandmän efter den tre veckor långa utbildningen.

Mikael Lundgren och Christoffer Olsson känner sig bekväma i rollen som deltidsbrandmän efter den tre veckor långa utbildningen.

Foto: Ida Eriksson

Västervik2016-11-19 14:00

Det finns ungefär 100 deltidsbrandmän i kommunen men det skulle behövas fler. Joakim Jansson som är säkerhetschef på Västerviks kommun säger att antalet sökande är för få på de mindre orterna. Störst bekymmer är det i Ankarsrum där det skulle behövas tre till för att få ihop beredskapen.

– Vi ser ju helst att man har ett jobb på orten för att kunna rycka ut fort. Tiden är avgörande när det handlar om att människor ska överleva eller att ett hus ska få stå kvar. Deltidsbrandmän gör en otrolig samhällsnytta på sina orter, säger Joakim Jansson.

Kommunen genomför rekrytering olika perioder men ser gärna att man hör av sig därimellan om man är intresserad. Joakim Jansson tror att det finns intresse i kommunen för att bli deltidsbrandman, men att man tvekar för att man inte vet vad det handlar om.

– Många vågar inte ge sig på det och tror att det ställs väldigt höga krav. Samtidigt vill man inte låsa upp sig utan vill kunna lämna orten.

Utbildning i tre veckor

Mikael Lundgren och Christoffer Olsson har precis avslutat den tre veckor långa utbildningen för att bli deltidsbrandmän och Mikael har redan varit ute i verkligheten.

– Jag hade jouren förra veckan och åkte ut på mitt första larm på tisdagen. Det hade skett en trafikolycka och man kände lite puls när det var helt nytt, säger Mikael Lundgren.

– Tre veckor är ändå tillräckligt för att känna sig tillräckligt bekväm i kläderna. De lägger upp det så man får tid att vänja sig och känna sig bekväm i olika situationer, säger Christoffer Olsson.

Varför har ni valt att jobba som deltidsbrandmän?

– Jag har haft det som en pojkdröm. Det är ett jobb man gör av intresse, inte för pengarna. De har inte sökt någon i Västervik på länge men jag har haft kontakt med dem och sökte nu när de behövde folk, säger Mikael Lundgren.

– För mig var det var mer en tillfällighet. Jag känner att det är skönt med ett ombyte mot det jobb jag har och jag får en aktivare sysselsättning, säger Christoffer Olsson.

En utmaning

Joakim Jansson säger att kommunen står inför en utmaning gällande deltidsbrandmän i kommunen.

– Vi måste hitta nya sätt att rekrytera på och göra det vi kan för att få upp intresset. Vi skulle behöva schemalägga på ett smartare sätt så det blir lättare att kombinera med sitt jobb. Får vi inte tag i tillräckligt med personal till en viss ort kan vi inte ha någon brandstyrka kvar där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om