Tingsstället i Västervik läggs ner

Har sista rättegången hållits i Västervik? Tingsrätten i Kalmar har fattat beslutet att lägga ner tingsstället, och nu finns inga fler förhandlingar inbokade.

Toboskolan i Västervik har fått tjänstgöra som tingsställe de senaste åren. Nu ser den tiden ut att vara över.

Toboskolan i Västervik har fått tjänstgöra som tingsställe de senaste åren. Nu ser den tiden ut att vara över.

Foto: Karin Hertz/arkiv

Västervik2024-03-12 15:11

Beslutet blev känt under tisdagen.

De senaste åren har verksamheten vid tingsstället varit sparsam. Laila Kirppu, lagman vid Kalmar tingsrätt, säger att man haft förhandlingar två dagar i veckan under ett par månader varje termin. På ett år är verksamheten med andra ord i gång kanske fyra, fem månader.

Skälet till nedläggningen handlar framförallt om säkerheten.

– Jag kan inte garantera säkerheten i Västervik, och säkerheten blir allt viktigare med det hårdnande samhällsklimat vi har i dag.

Kan man inte göra bedömningar där man inte håller förhandlingar med förhöjd hotbild i Västervik?

Laila Kirppu säger att de bedömningarna är omöjliga att göra. Tingsrätten har visserligen ett samarbete med polisen där man fått tips om när det kan finnas en förhöjd hotbild. Samtidigt säger hon att man ser i röntgenkontrollerna i Kalmar tingsrätt att det förekommer att besökare har med sig saker som man inte ska ha i en rättssal.

Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) är kritisk till beslutet. Han säger att man fick försäkringar så sent som för fyra år sedan om att tingsstället skulle få vara kvar.

– Jag förstår inte vad det tillkommit för argument för en nedläggning sedan dess.

De brister som finns i säkerheten menar han borde gå att åtgärda, och att fastighetsägaren Tjust Fastigheter borde kunna vara behjälplig. Hjalmarsson säger att kommunen kommer att ta fram en handlingsplan. Framförallt vill man träffa ledningen för Kalmar tingsrätt för en dialog. Han ser framförallt två faror med en nedläggning:

• Även om han förstår att det är lång resväg för domare och advokater från södra länsdelen till Västervik, så är den motsatta resan för vittnen lika lång.

– Redan i dag kan en del uppleva det som hotfullt att vittna i en rättegång. Om man dessutom ska behöva lägga en halv dag i restid kan motståndet att vittna öka, säger Hjalmarsson.

Han befarar att det kan försämra rättssäkerheten. Laila Kirppu håller inte med honom.

– I dag har vi helt andra möjligheter att hålla vittnesmål över videolänk. Alla behöver inte resa.

• Hjalmarsson befarar också att det kommer att bli svårare att rekrytera nämndemän från norra länsdelen om det inte finns ett tingsställe här. Laila Kirppu håller visserligen med om att det är viktigt att ha nämndemän även från norra Kalmar län, men säger att hittills har hon inte fått några signaler om att det skulle vara svårt att rekrytera nämndemän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!