Tingsrätten snart ett minne blott
Foto: MAGNUS GLANS Domstolssekreterare Anita Oscarson har tjänstgjort på Västerviks tingsrätt i 31 år. Det blir skönt med några extra lediga år innan ordinarie pensionsålder, tycker Anita som blir 60 år i slutet av 2005.
Foto:
Från måndagen den 17 januari finns blott ett tingsställe, ett lokalkontor till Kalmar tingsrätt, kvar i delar av lokalerna.
Fredagen den 14 januari går sju av rättens anställda hem för gott. Samtliga sju har fyllt 60 eller uppnår denna ålder under 2005 och får därmed pensionsersättning från den 1 september 2005 fram till 65-årsdagen, med 70 procent av bruttolönen.
Fram till 1 september 2005 får de anställda gå hemma med full lön.
? Visst har vi fått en skaplig ekonomisk lösning, men ju närmare den sista arbetsdagen man kommer känns det samtidigt alltmer vemodigt. Det jag kommer att sakna mest är vårt härliga kamratgäng här.
? Vi är som ett stor familj på tinget. En familj som nu splittras och sprids för vinden, säger domstolssekreterare Laila Askbrant som jobbat på tinget i 35 år.
Kollegan Ulla Rengren, administratör för personal och ekonomi, har tjänstgjort ännu längre på tingsrätten ? i hela 42 år:
? När man i så många år varje vardag gått till en och samma arbetsplats tror jag det kommer att kännas konstigt och lite kluvet när de sista dagarna snart infinner sig. Den sociala biten är det jag kommer att saknas mest.
Hon får spontant medhåll från alla håll under personalens fikapaus. Alla känner ungefär likadant. Man har dock redan beslutat att i framtiden träffas regelbundet, för att till exempel gå ut och äta en bit mat tillsammans.
? Det tar nog ett tag innan man fattar att man har slutat. Nu ska jag få mera tid över för barnbarnen och kanske även till en och annan kortare resa, säger domstolsassistent Birgitta Nilsson.
Även tidigare pensionerade domstolssekreteraren Birgitta Benndorf, som fått hoppa in extra under sommaren och hösten, slutar ?på nytt? den 14 januari.
Maria Tholén är den enda av domstolssekreterarna som valt att flytta och börja jobba på Kalmar tingsrätt.
Fem av juristerna börjar den 17 januari börja tjänstgöra vid Kalmar tingsrätt: rådmännen Bo Lundgren och Inger Andersson samt de båda tillfälligt anställda tingsnotarierna Jenny Holmqvist och Helena Magnusson. De båda sistnämnda gör just nu sin tvååriga tingsmeritering efter juristexamen.
Bo Lundgren kommer att bo kvar i Västervik och pendla till jobbet i Kalmar. Flera dagar i veckan ska han ha mål vid tingsstället i Västervik.
? Jag och min familj byggde ett nytt hus här i Västervik och vi vill heller inte lämna alla våra vänner bara några få år innan pension, säger han.
Tingsrättens chef, lagman Nils-Erik Andersson, slipper efter den 17 januari all veckopendling. Då flyttar han hem till familjen i Växjö och en tjänst som domare i Miljödomstolen på nämnda ort.
Tingsrätterna i Västervik, Oskarshamn och Kalmar ska som VT tidigare berättat slås samman. Kvar blir bara den nya, stora Kalmar tingsrätt.
De sju som den 14 januari, efter i många fall 30 års tjänstgöring eller mer, går hem från tingsrätten är administratören Ulla Rengren, de tre domstolssekreterarna Anita Oscarson, Ing-Britt Nyman och Laila Askbrant, de båda domstolsassistenterna Mats Ewerlöf och Birgitta Nilsson samt halvtidsanställda lokalvårdaren Gunvor Axelsson som hållit skinande rent på tingsrätten i 29 år.
? Det vi förutom arbetskamraterna kommer att sakna är kontakten med alla de människor vi träffar i samband med skuldsaneringar, skilsmässor, vårdnadstvister och annat, säger Laila Askbrant och Ing-Britt Nyman.
Domstolsassistenten Mats Ewerlöf ska ?jobba över? lite. Han blir kvar på det nya tingsstället fram till den 15 april sedan han fått en extra projektanställning i tre månader.
? Jag ska iordningställa Västerviks tingsrätts arkiv från 1972 fram till i.dag, innan det transporteras ned till Kalmar tingsrätt. Det handlar om närmare 200 hyllmeter brottmål, tvistemål, konkurser och andra typer av ärenden, säger Mats Ewerlöf.
Just nu jobbar han för fullt med att lägga sista handen vid det gamla arkivet, omfattande åren 1901 till 1971, vilket inom kort ska överföras till Landsarkivet i Vadstena. Även detta är på cirka 200 hyllmeter.
Mats Ewerlöf är fackligt ombud för ST-Domstol på tingsrätten. Han berättar att man från fackligt håll kämpat hårt i många år för att Västervik skulle få behålla sin tingsrätt, men misslyckats.
? Det har varit mycket turbulens kring omorganisationen. Nu har vi nått vägs ände och måste acceptera beslutet från riksdag och regering.
Mats Ewerlöf upplever ändå att de flesta anställda tycker det är rätt så skönt att nu få några extra ?pensionärsår?.
? De ser det som en förmån att den 14 januari kunna få gå hem med bibehållen lön fram till sista augusti 2005.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!