Tingsrätten klarar inte målen
Hög arbetsbelastning och ont om domare gör att tvistemålen får stå tillbaka. "Ohållbar arbetssituation".
Vid förra årets slut var den totala balansen, det vill säga andelen mål som inte avgjorts, 90 procent för denna grupp. Domstolsverkets mål är att ingen tingsrätt ska komma upp i mer än 65 procent. Västervik är därmed en av de tingsrätter som ligger sämst till i landet.
Vi har inte de bästa siffrorna och det är vi medvetna om, säger Nils-Erik Andersson som är lagman vid Västerviks tingsrätt.
För brottmålen är siffrorna betydligt bättre. Där klarar Västervik med sina 22 procent galant Domstolsverkets mål på maximalt 35 procent oavgjorda mål.
För så kallade FT-mål (förenklade tvistemål, där värdet uppgår till max ett halvt basbelopp) ligger målsättningen på 25 procent. Med 30 procent i total balans klarar Västervik nästan, men inte riktigt, att uppfylla denna.
Att man i Västervik har så svårt att hinna med tvistemålen, förklarar Nils-Erik Andersson med underbemanning.
Vi är för lite folk här, bara två domare. Under vintern har vi haft osedvanligt mycket att göra. Vi har varit översköljda med ungdomsmål och häktningar och sådant måste gå först. Då är det tvistemålen som blir lidande, säger han.
Västerviks tingsrätt är långt ifrån ensam om att misslyckas med att leva upp till Domstolsverkets målsättningar. Bara två tingsrätter i landet Hudiksvall och Oskarshamn klarar av att uppfylla samtliga tolv verksamhetsmål som satts upp. Oskarshamn ligger för övrigt allra bäst till i landet vad gäller de dispositiva tvistemålen. Där är den totala balansen bara 30 procent jämfört med Västerviks 90 procent.
Vad den stora skillnaden beror på kan inte Nils-Erik Andersson svara på.
Men vi gör vad vi kan för att hålla nere balansen. Själv jobbar jag minst tolv timmar per dag och är här även på helgerna. Detsamma gäller rådmannen.
Att man från tingsrättens sida är missnöjd med den hårda belastningen, är ingen hemlighet.
Det är en ohållbar arbetssituation och det har vi påpekat för Domstolsverket många gånger. Det är inte rimligt att behöva jobba varenda kväll och helg. Fortsätter det så här är det risk för att vi går i väggen, säger Nils-Erik Andersson.
Han hoppas dock att situationen ska bli bättre om några månader, då en ny ordinarie domartjänst tillsatts. Den nya domaren kommer att dela sin tid mellan tingsrätterna i Oskarshamn och Västervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!