Tingshuset kan bli byggnadsminne
Kommunen begär att tingshuset med inventarier blir byggnadsminnesförklarat.
Foto: MAGNUS GLANS Den gamla tingsklockan och ekkistan från 1600-talet finns nu i tingshuset i Västervik men ska troligen tillbaka till Gamleby. Nu har kultur- och fritidsnämnden begärt en byggnadsminnesförklaring av både hus och inventarier vilket förhindrar en flyttning innan utredningen är klar. Skälet till begäran om byggandsminnesförklaring är fastighetens arkitektoniska värde som 50-talsbyggnad, bland annat tegelfasaden som går igen inomhus.
Foto:
Begäran skickades till länsstyrelsen redan direkt efter sammanträdet på tisdagen.
? När vårt brev kommit in till länsstyrelsen och är diariefört kan möblerna inte flyttas förrän ärendet är utrett och beslut fattats, berättar antikvarie Barbro Friberg.
Det är för att rädda de gamla möbler och föremål som kommer från tingsverksamheten i Tjust, och framför allt från det gamla tingshuset i Gamleby, som man nu begär ett beslut från länsstyrelsen. Det som kommer från Gamleby vill man också ska återföras dit.
Kommunalrådet Harald Hjalmarsson har i förra veckan fått besked från Kalmar tingsrätts chef Lars Annerén att man inte ska flytta ner sådant som kan vara intressant att behålla i Västervik.
Redan 2001 skulle man begärt att tingshuset byggnadsminnesförklaras, i samband med den riksomfattande tävlingen Tyck om hus, men det genomfördes inte.
? Nu är det ett utomordentligt tillfälle att få det gjort, menar Barbro Friberg.
Den friskola som är planerad i fastigheten kan komma att använda delar av inredningen.
? Det går bra. Vi vill inte att vår ansökan ska vara till hinder för en alternativ verksamhet.
Huset är ett typiskt 50-talshus, ett gott exempel på den tidens arkitektur, även om det byggdes 1960. Det är ritat av professor H. Brunnberg som också formgivit en del möbler men de flesta möblerna är från Carl Malmsten.
Delar av inredningen kommer från Blekhems snickeri. I entrén står en gammal kista från 1600-talet.
Det som gör byggnaden typisk för sin tids arkitektur är bland annat tegelfasaden. Teglet har lagts med förskjutningar så att väggytan får en regelbunden oregelbundenhet, vilket ger spänning och liv åt fasaden.
Pilastrarna, utskjutande strängar på väggen från golv till tak, mellan fönstren är också typiska för 50-talshusen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!