Timell-effekt minskar våtrumsskador i länet
Ökat intresse gör att skadorna upptäcks tidigare än förut.
Vattenskador på hus är ett stort problem för villaägare. Förra året larmade flera försäkringsbolag om en illavarslande Timell-effekt. Allt mer hemmafixande gjorde att felkonstruktionerna ökade och därmed vattenskadorna. Men nu meddelar Folksam att våtrumsskadorna minskar i Kalmar län.
- I Kalmar län minskade skadorna med 14 procent förra året och 25 procent året dessförinnan, säger Göran Glantz, skadechef på Folksam i Småland.
På Folksam menar man att det ökade intresset för att bygga om hemma har gjort att människor upptäcker och åtgärdar felen på ett tidigare stadium.
En annan möjlig orsak till bolagets sjunkande kostnader för våtrumsskador kan vara att villorna kontrolleras allt noggrannare innan försäkringen tecknas. På så vis undviker Folksam att behöva betala för skador som uppstått innan avtalet började.
Länsförsäkringar i Kalmar har ingen färsk statistik, men controllern och vikarierande vd:n Lennart Rampe tror sig se en sjunkande trend för våtrumsskador.
Men Thomas Olsson, produktansvarig för hemförsäkringar på Trygg-Hansa har en annan bild av utvecklingen. Han säger att antalet våtrumsskador i villor är tämligen konstant i landet.
- Det handlar om ungefär 2000 skador per år. Vi betalar runt 40 miljoner för de skadorna.
Den bakomliggande orsaken till skadorna är enligt Thomas Olsson ett nytt sätt att leva som ställer högre krav på våtutrymmen än tidigare.
- Varje villaägare med självaktning ska ha ett eget relaxrum med spa-anläggning. Det ligger i tiden.
Det allt populärare kaklet ställer också till problem, eftersom många trähus rör sig en aning och kaklet kräver en stum stomme.
Medvetenheten om problemet har dock ökat och Thomas Olsson hoppas att det snart kommer att märkas i statistiken.
FAKTA n Tips för att slippa
våtrumsskador
Skruva ut skruvar i duschutrymmet och de skruvar som fäster toaletten i golvet. Försegla skruven med Aquatät och skruva in den igen. Kondensen på toalettstolen och duschvattnet hindras då från att tränga in i golv och vägg.
Rensa golvbrunnen regelbundet. Brunnens svaga punkt är där mattan eller kaklet går ner mot avloppet. Skräp och avlagringar kan göra att vattnet rinner långsammare och tränger in under kaklet/mattan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!