Så är situationen på kontorsarbetsplatserna i Västervik

Nu börjar övergången från distansarbete till att återigen arbeta mer på plats hos Västerviks stora kontorsarbetsgivare. I samtliga fall kommer skiftningen att ske stegvis med stort fokus på att minska risken för smittspridning.

Nu börjar flera av Västerviks stora kontorsarbetsgivare välkomna sina medarbetare tillbaka till kontoren och Claudia Magnusson, Kalle Östergren och Elisabeth Johansson ser fram emot att träffa medarbetarna på kontoret igen. Nedre bilden är en genrebild.

Nu börjar flera av Västerviks stora kontorsarbetsgivare välkomna sina medarbetare tillbaka till kontoren och Claudia Magnusson, Kalle Östergren och Elisabeth Johansson ser fram emot att träffa medarbetarna på kontoret igen. Nedre bilden är en genrebild.

Foto: Privat/Vidar Ruud/NTB/TT

Västervik2021-10-17 16:00

På Arbetsförmedlingens kontor i Västervik är det bestämt att övergången kommer att ske i fyra faser, varav den första kommer inledas i början av november. Enligt Kalle Östergren, Arbetsförmedlingschef i Kalmar Län, förväntas då ungefär 30 procent av medarbetarna återgå till arbete på kontoret. Först i februari beräknar de vara genom alla faser, men även då kommer inte alla medarbetare behöva arbeta på plats. 

– Det viktiga nu är att genomföra övergången med försiktiga steg och inte fylla hela lokalen på en gång, säger Kalle.

Kalle tycker det kan vara positivt att återigen komma tillbaka till kontoret och träffa kollegorna. Flera medarbetare har uttryckt att de längtar tillbaka och han ser fram emot när det är möjligt att ta emot kunder på kontoret igen. 

– Jag är glad över att vi tar det lugnt och gör en successiv övergång, säger Kalle.

Även Västerviks kommun kommer göra sin övergång i etapper och erbjuda sina medarbetare fortsatta möjligheter att arbeta på distans. Att växla mellan kontorsarbete och arbete hemifrån menar Elisabeth Johansson, arbetsmarknadschef på kommunen, är viktigt för medarbetarnas trivsel.

– Distansteknik kommer att vara en central del av arbetet framöver, säger hon. 

Claudia Magnusson arbetar som enhetschef på Försäkringskassan i Västervik och hon berättar att det fungerat bra att arbeta hemifrån. Medarbetarna nu är enligt henne vana med de digitala systemen, samtidigt som många ser fram emot att träffas på riktigt igen.

– Vi har börjat komma tillbaka till kontoret, men myndighetsledningen har tagit ett beslut om en successiv övergång som kommer pågå från oktober till december, säger Claudia. 

Hon tror inte att de kommer vara full styrka på kontoret även efter december, då möjlighet till fortsatt distansjobb kommer erbjudas. Enligt Claudia ställer sig även Försäkringskassan positiv till en balans mellan distansjobb och kontorsjobb. 

– Vårt sätt att arbeta kommer vara annorlunda framöver, jämfört med innan pandemin, säger Claudia.

När det gäller åtgärder mot smittspridning följer samtliga arbetsplatser Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket innebär att ingen kommer till arbetet med symtom. Samtidigt har var och en ett ansvar att hålla avstånd och upprätthålla hygienrutinerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!