Tidsresa till förra sekelskiftet

Folklustspelet "Ett Bruksfolk" hade premiär i går. Inför en fullsatt herrgårdsplan återgav amatörer bilden av Ankarsrum i en humoristisk anda.

Brukets knegare . Efter kafferast på slaggbacken återgår arbetarna till sitt jobb.

Brukets knegare . Efter kafferast på slaggbacken återgår arbetarna till sitt jobb.

Foto:

Västervik2005-06-18 00:25
VT besökte föreställningen under generalrepetitionen. Teatern bjöd på ett varierat innehåll där lokala händelser med episoder från i huvudsak 1900-talets första hälft skildrades av amatörer som nästan samtliga är Ankarsrumsbor.
Föreställningen som spelades på planen framför herrgården hade den rätta atmosfären av brukets historia med kulisser föreställande masugn och verkstad, kontor och tåg. Spelet under tio akter återgav också livet och händelser på samhället.

Sudi-Trutten, Store-Spettet, Jon i Lunden, gubben Duns och ingenjör Bock, är några av alla utmärkande personligheter, som figurerar i spelet. Spelglädjen var inte att ta miste på. Man kan heller inte låta bli att charmas när skådespelarna springer runt och byter rekvisita på scenen mellan akterna.
För att hänga med i brukets historia spelade Yngve Kieninger (Erik Lehmann) och Artur Karlsson (Pälle Näver) en prologbetonad inledning som förklaring till den kommande scenens handling.
Per-Olof Ilhammar står för såväl manus som regi. Han inspirerades av Erik Lehmanns författade verklighetsskildringar i böckerna "Pennorna" och skrev om dessa i teaterform för att få det att passa spelmässigt. Föreställningen lockade till många skratt.

En självklar del i teaterhistorien är sången och musiken. "Å gamla bruk" satt fint av Cavatinakören ledd av Inge Jonsson. För det musikaliska inslaget svarade trion Rilesea och några durspelare från Durspelssmederna.
Teatern som är ett av många inslag i Ankarsrums 350-årsjubileum arrangeras av Samhällsföreningen. I dag ges ytterligare två föreställningar, eftermiddag och kväll samt på söndag med en eftermiddagsföreställning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om