Det pågår en ständig kapplöpning. Genom AI-tekniken har katt och råtta-leken blivit betydligt intensivare.
Denna lek tar tid och kraft från IT-avdelningens 16 personer, resurser som man mycket hellre lagt på internt arbete.
– Det är fruktansvärt att statligt finansierade företag från öst, som med sin avancerade utrustning, försöker förstöra för andra länder. Att vi måste lägga skattepengar på det som skulle kunna gått till lekplatser för barnen och medicin till sjuka. Det är jättetråkigt, tycker Peter Jakobsson.
Det är i Bryggaren, där IT-avdelningen sitter, som de digitala hoten bekämpas på bred front.
– Allra viktigast är vårt beteende och förståelse för säkerheten. Hoten att tränga sig in kommer utifrån och inifrån, att vi inte lyckats med vår utbildning och informationskampanj om IT-säkerhet. Det har givetvis blivit bättre, men man blir aldrig klar, säger Jakobsson.
Den 55-årige hemvändaren som återvänt till sina rötter i Solstadström. Sedan ett år är han chef för kommunens IT-avdelning.
Nu är trebarnspappans jobb att skydda den kommunala verksamheten med 5 000 användare i Västervik från hoten som blir alltmer sofistikerade.
Under sina yngre år levde han på golfen, spelade på Asientouren och Challengetouren.
– Golf är fortfarande det roligaste som finns. Jag är uppväxt på den trånga banan vid Lysingsbadet. Där lärde jag mig slå rakt, berättar Peter Jakobsson som är kvar på plushandicap 3.
Han tycker att det är viktigt att berätta en del, men inte allt. Han stannar vid att datasäkerheten i Västervik är uppbyggd som hos alla andra kommuner med flera olika nät och många brandväggar.
Peter Jakobsson ser i huvudsak tre anledningar som driver angriparna.
– De vill visa att de kan tränga igenom skyddet. De vill komma åt känslig information och det finns ekonomiska skäl där den hackade får köpa tillbaka sin låsta information.
Har Västerviks kommun blivit utsatt för intrång?
– Inte under min tid och vi har inte betalat någon, svarar Jakobsson.
Däremot blev grannkommunen Kalmar drabbad i januari, när hackergruppen Akira slog till.
– De hade gillrat en "honungsfälla" för att testa sitt skydd och se vad man använde för metoder att ta sig in. Det triggade andra att försöka komma förbi.
– De som kom in vill skrämmas till tystnad. Jag tycker att Kalmar och Svenska Kyrkan gjorde rätt som var öppna när de drabbades, säger Jakobsson.
För att behålla medborgarnas förtroende ska kommunen hindra läckage av personuppgifter.
Kan man skydda sig från allt?
– Nej. Ingen är starkare än sin svagaste länk och det är de luckorna hackarna letar efter. Det gäller att hänga med, utvecklingen går så fruktansvärt fort. Om vi skulle bli angripna har vi en plan för olika scenarier, svarar Peter Jakobsson.
Med krig och oroligheter runt hörnet viner desinformation och hot i vår digitala tillvaro. För att kunna skydda sig krävs en omfattande omvärldsbevakning.
Vårt inträde i Nato har inte minskat intresset för Sverige.
– När hackarna letar efter en väg in tittar de till exempel efter ett haltande beteende på nätet.
Han försöker nå fram med utbildning och information till all personal.
– Det är en balans. Det måste vara på en hanterbar nivå, säkerhetslösningarna får inte blir för tunga för att kunna jobba, men samtidigt så starka det bara går. Vi kan investera i hur mycket hårdvara och tekniska lösningar som helst, folk måste ändå vara medvetna om riskerna, förklarar IT-chefen för Västerviks kommun.