Tid och tålamod krävs för en omplaceringshund

Ebba Wasén och Risto Niemi har hand om omplaceringshundar på djurskyddet i Västervik. Hit lämnas många hundar som ägaren av någon anledning inte kan ha kvar.

Omplaceringshundar. Ebba Wasén och Risto Niemi från djurskyddet i Västervik har hand om omplaceringshundar. De har själva köpt flera hundar från djurskyddet och här är Ebba med groenendaelhunden Pärlan, en belgisk vallhund, och Risto med sina rottweilerhundar, Snobben och Agnes.

Omplaceringshundar. Ebba Wasén och Risto Niemi från djurskyddet i Västervik har hand om omplaceringshundar. De har själva köpt flera hundar från djurskyddet och här är Ebba med groenendaelhunden Pärlan, en belgisk vallhund, och Risto med sina rottweilerhundar, Snobben och Agnes.

Foto:

Västervik2006-12-08 00:25
Djurskyddet tar hand om mellan tio och tjugo hundar varje år. Oftast handlar det om stora blandrashundar.
- Det har blivit populärt att köpa blandrasvalpar billigt via internet eller annons. Inte sällan finns både fem och sex raser inblandade, ofta brukshundsraser. När dessa valpar växer upp har man egentligen inte en aning om hur de utvecklas. I och med att det är utpräglade brukshundsraser i dem kräver de ofta mycket tid och stimulans. Det är en av anledningarna till att hundarna hamnar hos djurskyddet. Tiden räcker helt enkelt inte till, säger Ebba Wasén.

För förstagångsägare tror hon det ofta kommer som en överraskning hur mycket det krävs för att fostra och stimulera dessa stora hundar. Andra anledningar att hundar hamnar hos djurskyddet kan till exempel vara akuta allergier eller förändrade familjesituationer.
Alla hundar som djurskyddet tar hand om får chansen att komma till ett hem där de passar in och de tar ansvar för hundarna, även efter att de hittat hem. Om hunden inte skulle fungera i den nya familjen får den komma tillbaka.
- När någon hör av sig till oss för att vi ska ta hand om en hund får de skriva över ägarskapet på djurskyddet. Innan dess gör vi ingenting, säger Ebba.

Sedan får hunden komma in för bedömning. Det sköter Risto, som just nu håller på att utbilda sig till hundinstruktör.
- Vi måste se hur den reagerar, om den fungerar med andra hundar och med barn, säger Ebba
- Det krävs tid och tålamod för att ta hand om en omplaceringshund, säger Risto.
En vuxen hund har redan skaffat sig vanor och ovanor som påverkar beteendet. Visserligen slipper man jobbet med att få hunden rumsren, men en omplaceringshund kan ha utvecklat ett störigt beteende hos sin förra ägare som kan vara svårt att bryta.
- Man måste börja med att bryta det inlärda beteendet. Vi arbetar med att belöna ett bra beteende i stället för att straffa ett dåligt, säger Risto.
- Och man bestämmer själv vilket beteende man vill belöna.
- Många dåliga beteenden försvinner så fort hunden kommer i en ny miljö och ofta fungerar det förvånansvärt bra när hundarna blir omplacerade, säger Ebba.

Det går kanske inte på första försöket men hittills har de lyckats hitta en ägare till varje hund.
Köper man en hund av djurskyddet får man heller inte sälja hunden vidare. Går inte placeringen bra ska hunden tillbaks till djurskyddet.
- Då tar vi hand om den och ser till att den får ett annat hem. På så sätt har vi koll på alla hundar vi placerar, säger Ebba.
Själva har Ebba och Risto, som bor grannar, en egen liten hundflock av köpta och omplacerade hundar. Sex hundar allt som allt varav fem är omplaceringshundar som de köpt loss från djurskyddet.
- Men nu kan vi inte ta fler och vi är i ständigt behov av jourhem till de nya hundar som kommer in, säger Ebba.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om