Sverker Thorén: "Ett misslyckande för politiken"

Majoritetens beslut att gå emot tjänstemännens råd att lägga ner flera skolor och förskolor i kommunen välkomnas inte av alla. Liberalen Sverker Thorén markerade sitt missnöje på barn- och utbildningsnämnden på tisdagen.

Sverker Thorén (L) tycker att barn- och utbildningsnämnden borde ha vågat lägga ner enheter inom skola och barnomsorg för att kunna höja kvaliteten i de kvarvarande.

Sverker Thorén (L) tycker att barn- och utbildningsnämnden borde ha vågat lägga ner enheter inom skola och barnomsorg för att kunna höja kvaliteten i de kvarvarande.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-11-21 18:29

Till VT säger han att han ser beslutet att avstå från nedläggningar som ett misslyckande för politiken.

Vid mötet lämnade han en protokollsanteckning där han anför att man borde ha gjort nedläggningarna av kvalitetsskäl: "Vi behöver skapa elevtätare/större skolor eftersom det bidrar till bättre förutsättningar för medarbetarna, fler lärare för undervisning och stödinsatser, mer kvalificerad undervisning för eleverna och stabilare grund för rektorerna att bygga en långsiktigt hållbar pedagogisk organisation kring."

Sverker Thoréns markering påverkade inte majoritetens beslut att låta skolorna och förskolorna på landsbygden få vara kvar. Han röstade inte emot majoritetens förslag, avstod från att rösta eller något annat som kunde ha rubbat majoriteten.

– Jag hedrade det samarbete vi har.

Förslaget att lägga ner skolor och barnomsorg har ju mötts av protester och oro från familjer på de berörda orterna. Man ser en stor nackdel i att barnen tvingas åka buss, eller föräldrar tvingas att skjutsa långa sträckor varje dag. Hur ser du på det argumentet?

– Vårt ansvar i barn- och utbildningsnämnden är att se till barnens behov, och att ge dem en utbildning av toppkvalitet.

Sverker Thorén säger att skolorna behöver hålla en vissa storlek sett till antal elever för att kunna möta dagens krav.

– Jämfört med längre tillbaka är det mycket mer reglerat exakt vad en elev i en viss årskurs ska få. Om man bara är några fyror, några femmor och några sexor på en skola så blir det svårt för rektor och lärare att planera så att alla elever ska få det de behöver.

Han ser det också som en arbetsmiljöfråga. Det är lättare att rekrytera lärare till skolor där det finns många kollegor som man kan samarbeta och utvecklas tillsammans med. Skolorna får också lättare att bemanna när det uppstår sjukfrånvaro.

Sverker Thorén säger att om man fattat beslutet att lägga ner enheter så hade man frigjort resurser för att kunna bevara eller till och med öka personaltätheten på de kvarvarande skolorna och förskolorna.

Vi kommer att rapportera mer från barn- och utbildningsnämndens sammanträde efter en presskonferens på onsdagen. Även kristdemokraterna ska ha haft en protokollsanteckning. Vi har inte fått tag på den under tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!