Hur försiktig man än är blir en stekpanna med plastbeläggning repig med åren. Men det kan gå olika snabbt innan beläggningen släpper och pannkakssmeten eller falukorven börja bränna fast. Det visar Testfaktas test.
SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, fick i uppdrag undersöka kvalitet och hållbarhet hos nio vanliga stekpannor med så kallad non-stick-beläggning, som kräver lite eller inget fett. För att testa hur reptåliga stekpannorna är använde sig laboratoriet av en standardmetod framtagen av bland andra Konsumentverket. Pannan hettas upp till 180 grader och därefter lät man en roterande visp nöta ytan upp till 5 000 varv. Efter vissa givna varvantal bedömdes pannorna visuellt för att se hur mycket skada beläggningen tagit. - För att testa vad som verkligen händer med stekegenskaperna utförde vi även stektester med en standardiserad pannkaksmet bestående av en viss mängd ägg, mjölk och mjöl. När pannkakan var färdigstekt vände vi på den för att se hur mycket som hade fastnat, säger Magnus Palm, testledare på SP. Frågan är vad den brittiske kändiskocken Jamie Oliver skulle tycka om testresultatet. Den lyxiga stekpannan från Tefal för 900 kronor, som han lånat ut sitt namn till, klarar inte ens en tredjedel så mycket påverkan som den mest reptåliga pannan. Tillsammans med stekpannorna från Coop och Hackman fick den under tre i betyg i detta moment. - Redan vid tusen varv fick dessa pannor ytgenombrott på beläggningen och pannkaksmeten stekte fast utan fett. Det får betraktas som en relativt dålig reptålighet. Magnus Palm är inte förvånad över att det skiljer sig så pass mycket mellan pannorna, trots att de flesta använder ungefär samma beläggning. - Vi har gjort liknande test tidigare och det brukar alltid skilja sig ganska mycket. Reptåligheten beror på vilka tillsatser man har använt i beläggningen. Precis som med alla typer av plast kan man få olika egenskaper beroende på vad man blandar i.Test av stekpannor
Priset är inget bra riktmärke för en stekpannas livslängd och kvalitet, visar Testfaktas test. Kändiskock-pannan för 900 kronor får snabbt repor i beläggningen. Testvinnaren Fiskars kostar inte ens hälften så mycket.
Hyllade tv-kocken Jamie Oliver har släppt sitt namn till en lyxig stekpanna. Det kanske han ångrar i efterhand. VT/Testfaktas test visar att pannan trots det höga priset är väldigt repkänslig. Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Testet
Så här gjordes testet och dessa saker undersöktes:
Reptålighet. Hur lätt är det att repa beläggningen? Värmefördelning. Hur bra är stekpannorna på att fördela värmen från spisplattan. Värmeeffektivitet. Hur väl behöll pannorna den värme som spisen gav ifrån sig?
Reptålighet. Hur lätt är det att repa beläggningen? Värmefördelning. Hur bra är stekpannorna på att fördela värmen från spisplattan. Värmeeffektivitet. Hur väl behöll pannorna den värme som spisen gav ifrån sig?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!