Teorin: Därför är det DDT i marken vid Örbäcken

Det låg tidigare en plantskola för skogsplantor inte långt från IFK Västerviks anläggning i Örbäcken. Eventuellt kommer gifterna därifrån.

Området mellan byggnaderna på Örbäcken är avspärrat, sedan DDT påträffats i marken.

Området mellan byggnaderna på Örbäcken är avspärrat, sedan DDT påträffats i marken.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2021-10-13 11:40

Sent på tisdagskvällen skickade kommunen ut ett pressmeddelande om att man hade hittat DDT vid fotbollsplanerna i Örbäcken, Västervik.

Samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson uppger att halterna är tre gånger så höga som gränsen för farligt avfall.

– Tills vidare avråder vi från att använda platsen för lek, spel och rekreation.

I området har det funnits en plantskola, och en teori är att gifterna kommer från den. DDT användes för att skydda skogsplantor mot skadedjur.

– Det var en otroligt välanvänd kemikalie på 1960-talet, säger Lars Kåremyr, kommunens miljöchef.

Centrum för verksamheten ska ha varit den röda lada som ligger längre bort på Hornsvägen. Ove Arnesson, som jobbar på Skogsstyrelsen, berättar att det var dåvarande Skogsvårdsstyrelsen som hade hand om plantskolan.

– Plantorna doppades i DDT, precis innan leverans, innan de skulle ut i skogen.

Men det skedde bara på en begränsad plats, så han tycker att det är konstigt om giftet skulle ha spritt sig ända till IFK:s anläggning.

Kanske finns det en annan källa. Anders Svensson på länsstyrelsens miljöenhet säger att det i området fanns något som kallades för Örtomta handelsträdgård.

Den låg, enligt länsstyrelsens kartmaterial, närmare fotbollsplanerna och finns med i en riskklassificering som gjordes 2012. Risknivån är två, det vill säga näst högst och liktydigt med "stor risk". I utredningen anges också, enligt Svensson, att jordmassor har flyttats i området, i samband med byggnation. Då kan gifterna ha hamnat på nya ställen.

Christer Hermansson, som jobbat med flera stora saneringsprojekt i kommunen, säger att DDT är ett gift som bryts ner väldigt långsamt.

– Man kan hitta spår av det i flera decennier efter att man har slutat använda det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!