Temadag om mjölkkor
Som ett led i att förbättra kons miljö i moderna stallar bjöd distriktsveterinärerna i förra veckan in mjölkbönderna till en informationsträff på Valstadsskolan. Föreläsare var veterinär Thomas Manske som doktorerat i ämnet.
Han hade bland annat kommit fram till att lösdrift inte automatiskt innebär att kon mår bättre.
- Är det trångt och om man inte har en golvbeläggning som tilltalar korna kan en uppbunden ko som har bra med strö under sig må bättre. Hon behöver då heller inte konkurrera med någon för att få tillgång till sitt foder.
När det gäller klövhälsan är den särskilt viktigt i dagens moderna stallar, ofta med lösdrift, att kons klövar är i bra form. Lösdrift bygger på att kon ska förflytta sig till sin mat. Är det robotmjölkning ska hon också söka upp mjölkningsorganen själv. En ko som är öm i klövarna vill helst ligga och då blir produktionen påverkad.
Den vanligaste sjukdomen är det som kallas klövspalt orsakat av en bakterie. Området runt klöven blir svullet och kon får feber. Det botas med penicillin. För att slippa spridning i hela besättningen är det viktig att isolera den sjuka kon.
Andra sjukdomstillstånd är klövexem, klövsulesår, fång och klövröta. Snabb upptäckt och snabbt insatt behandling är alltid viktigt, det bästa sättet att förebygga uppkomst är en god omvårdnad. Att vid om- och nybyggnationer också tänka på att bygga klövvänligt, och att behålla möjligheten att binda upp kor vid behov, var ett av många råd som deltagran på informationsdagen fick med sig hem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!