Det är i kontakter med näringslivet som barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S) säger att han återkommande fått höra att man söker arbetskraft som utbildats på teknikprogrammet.
Programmet lades ner 2013. Då var intresset bland ungdomarna i Västervik svalt. Många föredrog det närliggande naturprogrammet. Marcus Fridlund konstaterar att många kurser är gemensamma mellan natur- och teknik, och att man kanske skulle kunna åstadkomma samläsning.
Behöver ni jobba på ett annorlunda sätt för att locka elever den här gången? Eller tror ni att ungdomarnas attityd till teknikprogrammet har förändrats?
– Både och. Ett teknikprogram borde vara en naturlig del på ett gymnasium med mer än 1000 elever, och inte minst med tanke på den industri vi har i kommunen, svarar Marcus Fridlund.
Han konstaterar att tittar man ett steg vidare på högskolor och universitet så har exempelvis civilingenjörsprogrammen bra söktryck.
Nämndkollegorna Annette Torstensson (C) och Elin Sjölander Landerdahl (M) betonar dock att elevernas ansökningar kommer att vara avgörande.
– Mycket handlar om trender. Ser man till arbetsmarknaden så borde till exempel finsnickeriprogrammet på gymnasiet ha fler sökande, säger Annette Torstensson.
– Vi måste lyssna på både näringslivet och eleverna, säger Elin Sjölander Landerdahl (M).
Uppdraget till förvaltningen blev att utreda förutsättningarna för ett teknikprogram på Västerviks gymnasium.