"Tekniken är viktigast"

Drillflickor från hela landet SM-tävlade i Västervik i helgen.

Westervik Twirling Troop 1 med Emelie Liffner Nilsson, Anna Bodjo, Jennie Nilsson, Maya Albertsson och Annie Henriksson. Foto: ANDERS LILJEGREN

Westervik Twirling Troop 1 med Emelie Liffner Nilsson, Anna Bodjo, Jennie Nilsson, Maya Albertsson och Annie Henriksson. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2004-05-10 01:00
I helgen fick vårens nyanlända lärkor konkurrens, då Drill-SM arrangerades i Västervik.
190 aktiva från hela landet tävlade i sporthallen i grenarna duett, team och individuellt.
Flickorna var från Örnsköldsvik i norr till Helsingborg i söder.
Många tränare, föräldrar och syskon fanns också med. Totalt var det över 250 personer som sov på madrasser i klassrum på Västerviks gymnasium.
- Det har varit massor att fixa före och under tävlingarna, säger Anna Bodjo, ordförande i styrgruppen i Westervik Twirling Troop (WTT) och tillsammans med syrran Julia Bodjo de två som höll i de flesta praktiska detaljer kring SM-tävlingarna.
Vid lunchtid på lördagen var det oklart om det skulle bli något tävlande i individuell klass, sedan bägge huvuddomarna från Norge tvingats lämna förhinder. En var sjuk och den andra hade fått ett dödsfall i familjen.
- Någon annan har vi inte lyckats hitta, trots telefonsamtal både till England och Frankrike, suckar Anna Bodjo.
Sex andra domare fanns dock på plats för att bedöma de 190 tävlandes prestationer.
Anna är själv utbildad domare genom World Baton Twirling Federation (WBTF), men kunde inte vara domare vid just detta SM eftersom hon själv deltog som tävlande.
Twirling, eller drill, handlar främst om teknik.
Att man gör rätt och inte fuskar i hanteringen av staven.
- Dessutom granskar domarna hur man tolkar musiken, dansteknik och allmän utstrålning, säger Anna Bodjo som själv drillat i över nio år.
- Jag har alltid gillat att träna och dansa. Här kan man syssla med båda sakerna samtidigt. Det är stimulerande att samtidigt kunna behärska både dansen och olika svårighetsgrader av stavhantering.
Att tappa staven i golvet under tävlingen innebär poängavdrag varje gång.
Under en paus i lördagens tävlingar bjöd WTTgrupp 4, med de unga WTT-flickorna Nathalie Lindblad, Ronja MalmNilsson, Antonia Jeuthe och Carin Emilsson, på en fin uppvisning.
- Det är jättekul att drilla. Och det är så spännande att tävla, säger Nathalie och Ronja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om