Te - mer än bara en dryck

Gong fu cha. Den kinesiska tefilosofin gong fu cha utvecklades under Mingdynastin och blev synonymt med tillredning av te i små lerkannor med små koppar. Seden lever kvar än i dag i Kina, mer än 500 år senare.Foto: Helén Pe

Gong fu cha. Den kinesiska tefilosofin gong fu cha utvecklades under Mingdynastin och blev synonymt med tillredning av te i små lerkannor med små koppar. Seden lever kvar än i dag i Kina, mer än 500 år senare.Foto: Helén Pe

Foto:

Västervik2006-12-07 00:25
Den här boken gör tedrickande till en ren vetenskap. Den har undertiteln Från Sencha till Lapsang men tar upp mycket mer än så. I början av boken står ett citat från den kinesiska tefilosofin gong fu cha: "Te kräver övning". Det är något som genomsyrar hela boken.
Visserligen kräver inte boken att du på förhand har stora tekunskaper, däremot krävs ett stort teintresse. Består ditt tedrickande av Liptons fruktteer är det nog ingen idé. Här är det te i sin ursprungliga form som beskrivs. Historia, filosofi och teritualer från teets ursprungsländer, Kina, Japan och Indien.

Det finns ett kapitel om smaksatt te, men de stora delarna handlar om grönt te, oolongte och svart te och skillnaderna mellan de olika typerna inom varje område. Vilken del av teplantan, Camelia sinesis, som används till vilket te, hur det tillverkas och hur man brygger det på bästa sätt.
Boken tar heller inte upp några örtteer, som till exempel rött te, utan koncentrerar sig på tesorter från teplantan.
Det mest användbara avsnittet är det som handlar om hur man brygger te på bästa sätt. Gröna och svarta teer ska behandlas på olika sätt.
Svart te gör sig till exempel bäst när det bryggs med 95-gradigt vatten, eftersom många av smakerna inte utvecklas under 90 grader. Grönt te däremot ska inte bryggas i vatten som är varmare än 80 grader och det kan även gärna bryggas flera gånger.

Jag tyckte om boken, men jag tycker att författaren ibland blir onödigt krånglig i sina beskrivningar. De blir också lite svårlästa eftersom texten är liten och de ojämna raderna ger ett rörigt intryck.
Boken fungerar bättre som ett uppslagsverk om te än som en bok man läser rakt av för nöjes skull. Jag tänker använda den för at få tips på nya tesorter och nya sätt att brygga te.
Ny bok
Petter Bjerke, Vernon Mauris <BR><STRONG>Te - från Sencha till Lapsang <BR></STRONG>Natur och kultur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om