Tbc ingen stor fråga i Västervik
Hälsoprofiler på de anställda och hälsobedömningar när nya tjänster ska tillsättas. Det är några av sakerna som smittskyddsläkaren Claes Söderström säger kan förhindra utbrott av tbc på förskolor och fritidshem.
Friska. Någon oro för tbc finns det inte i Västervik. På Fågelbäret har varken rektor eller sjuksköterska märkt av någon oro från föräldrar.FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Om man som förälder är orolig tycker jag att man ska fråga på sin förskola hur det ser ut just där.
Eftersom utbrotten av tbc är ovanliga finns det inga tydliga direktiv i Västerviks kommun om hur personal och ansvariga ska förhålla sig till sjukdomen.
Enligt Lena Karlberg, förvaltningschef på Barn- och utbildningskontoret, har inga direktiv skickats ut under hennes tid på förvaltningen.
- Men medicinska frågor är svåra och därför har jag sedan årsskiftet delegerat dessa till en medicinskt ansvarig inom kommunen, säger hon.
Leif Svensson, skolsköterska på Västerviks gymnasium och tidigare skolhälsovårdssamordnare i kommunen, säger att kunskapen om tbc i kommunen är hyfsad.
- Tbc är en sjukdom som vi aldrig får glömma bort. I kommunen ska alla skolsköterskor vara medvetna om sjukdomen och vi följer de uppmaningar vi får från smittskyddsläkaren Claes Söderström.
Ute på förskolor och skolor orsakar dock tbc inga större diskussioner.
På Fågelbärets skola har varken rektor Boel Runesson eller skolsköterskan Anna Måhlen märkt av någon oro från föräldrar eller anställda. Då är frågor om sjukdomar som svinkoppor betydligt vanligare.
- Just tbc har jag inte hört någon alls prata eller ställa frågor om, säger Anna Måhlén.
Men Boel Runesson tycker ändå att frågan är intressant.
Vart tredje år görs en hälsoprofil på personalen, säger hon, och då kan skolledningen välja om något särskilt ska undersökas.
- Om nu frågan om tbc har väckts så är det inte omöjligt att vi tar med det i nästa hälsoundersökning, säger Boel Runesson.
Enligt Claes Söderström är det viktigt att personalen är väl informerad om tbc och vilka symptomen är. Då ökar chansen att upptäcka sjukdomen på ett tidigt stadium och risken för ett utbrott likt det i Bromma minskar.
- Jag vill inte ta i för mycket, men jag tycker ändå det här är en viktig fråga. Jag ska kontakta Socialstyrelsen och se om det kanske är så att vi borde gå ut med allmänna rekommendationer till landets kommuner, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!