Taxichaufförer är förtvivlade efter rånet

"Tyvärr verkar verkligheten ha nått Västervik".

Västervik2004-03-23 01:00
Tidigare har Västerviks taxichaufförer känt tryggheten i att bo på en liten ort där alla känner alla och hittills har de varit förskonade från våld och hotfulla situationer.
Nu är läget ett annat. I lördags morse blev en av deras kollegor, en 48-årig taxiförare, brutalt rånad och nerslagen av tre ungdomar.
- Det är så sjukt så det är inte klokt, säger Peter Gardelin, taxichaufför sedan 14 år och ordförande i Västerviks Taxi AB.
Han är egentligen inte förvånad då våld mot taxichaufförer blivit allt mer vanligt i samhället.
- Tyvärr verkar verkligheten ha nått Västervik också. Varför skulle vi vara förskonade just här? frågar han sig.
Helgens rån är det första våldsdåd som drabbat någon av Västerviks taxichaufförer, men Peter Gardelin berättar att hot inte är något ovanligt.
- Sedan beror det ju på hur man definierar hot. Ofta är det rena fyllegrejer som att folk inte tycker att de ska betala. Då får man försöka lösa det med prat. Det är ingen idé att börja bråka, man måste vara lite människokännare och försöka läsa av situationen, säger Peter Gardelin.
Några rån eller rånförsök har man tidigare inte drabbats av. Men så finns det heller inte så mycket att hämta.
-Chaufförerna har inte så mycket kontanter ändå då allt fler betalar med kort.
Västerviks Taxi har 24 fordon och ett 50-tal chaufförer knutna till sig. Den förare som rånades i helgen är inte fast anställd utan kör extra kvällar och helger.
-Han mår ju inte bra nu, frågan är om han vill fortsätta köra över huvud taget efter det här. Det vore tråkigt om det skulle få den effekten, säger Peter Gardelin som ändå har full förståelse för om taxichaufförer nu känner rädsla.
-Det är klart att det känns olustigt att gå ut och jobba en lördagskväll när något sådant här har hänt.
På Västerviks Taxi har man inte varit med om en sådan här allvarlig incident tidigare och därför har det varit svårt att veta hur man ska hantera situationen.
-Vi har pratat mycket om det som har hänt. Men jag vet inte vad vi ska göra nu, det är inga lätta bekymmer. På en del ställen har man fått stänga på nätterna och helt enkelt inte ha någon taxitrafik då. Men det är ingen bra utveckling, tycker Peter Gardelin.
Att installera övervakningskameror i bilarna har hittills inte känts aktuellt. Dels då chaufförerna inte känt sig hotade, men också för att det är en stor utgift, som delägarna själva får stå för.
-Men vi kommer nog att diskutera det igen nu.
Andra, mindre kostsamma säkerhetsåtgärder som redan tillämpas är att försöka hålla koll på vart kollegorna befinner sig.
-Vi har tät radiokontakt och om en bil varit borta för länge ringer telefonisten upp och ser om det har hänt något, berättar Peter Gardelin.
Henrik Fjaestad är en annan av Västerviks taxichaufförer. Han har själv varit med om mindre incidenter. Det värsta var en natt för något år sedan.
-Det var en person som började gruffa för att han inte fick åka med. Jag hade redan en annan kund. Då sparkade han in dörren. Men som tur var fanns polisen alldeles i närheten, berättar han.
Henrik känner sig liksom sina kollegor bedrövad efter helgens händelse.
- Det är ju inte roligt att det här ska behöva hända.
Är du förvånad?
-Förvånad och förvånad, det är väl så utvecklingen har blivit med allt våld. Man går inte säker någonstans längre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om