Tårtor med smak av sommar

En hur lättbakad och förförisk bärtårta som helst. Ett söttsyrligt flarn toppat med krusbär och en närmast enerverade långsam äpplekaka med hundra år på nacken. Veckans mattips har onekligen spännvidd!

Syrligt. Mogna men ändå friskt syrliga krusbär och en tunn mördegsbotten ger en frisk sommartårta att bjuda med grädde eller glass. Foto: Dan Strandqvist

Syrligt. Mogna men ändå friskt syrliga krusbär och en tunn mördegsbotten ger en frisk sommartårta att bjuda med grädde eller glass. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Västervik2008-07-26 00:06
Till kaffetDet ska vara tunna flarn, bullrade min ungdoms köksmästare. Han hade låtit sig inspireras av det franska kökets tarteletter och kunde inte hejda sig i sin iver att införa nymodigheterna på sin egen krog. Att han vägrade att baka själv hörde till den tidens kockars motsägelsefulla sturskhet. Det var lärlingarnas skyldighet att utveckla nymodigheterna som sedan de väl fått fäste raskt blev företagshemligheter som bara chefen hade recepten till. Jo, jo, nu kommer hämnden.I Sverige bakar vi tårtor med mjuka kakor och massor av grädde liksom inbakad i tårtan. I Frankrike är tårtan ett bakverk som möjligtvis kan kompletteras med grädde, gärna smaksatt sådan, vid sidan om. Skumt kan vi tycka, men har man upplevt en fransk eller sydeuropeisk sommardag nära landsbygdens flugalstrande dynghögar förstår man att visad grädde är snudd på döden om tårtan tvingas vänta på att slukas. Så vad göra, baka utan synlig grädde och slut helst in garnityret, här i form av sommarens bär av olika slag i gjutgelé. Den senare var länge en konditors hemlighet att skapa långt liv i färska bär men sedan några år tillbaka finns ett geléande socker i svenska butiker som har ungefär samma egenskaper som proffsens gjutgelé.Samma teknik, om än med ett mer syrligt resultat, får man med enbart mogna krusbär som topping och dekor. Försök inte göra tårtan på omoget kartiga krusbär, det leder bara till hopsnörpta miner hos dina gäster. Krusbär är goda, men de måste vara mogna vilket de i regel är så här i slutet av juli. Provsmaka gärna direkt från busken innan du tar beslutet att baka. Är bären rabarbersyliga bör du välja några andra till tårtan. Fransk matlagning, framför allt den som tillhörde det gamla franska köket, lät sig inte stressas av klockor. Matlagningen fick ta den tid som krävdes, även om det handlade om timmar. Ett exempel är den franska, "upp-och-nedvända" äppelpajen skapad av systrarna Tatin i Paris för så där 100 år sedan. Damerna drev ett litet hotell med tillhörande restaurang och deras äppelpaj har gått till historien som en riktig delikatess. Har du tålamod, eller en regnig dag utan tvång och måsten, kanske den hundraåriga kakan kan vara något att fördriva tiden med.
Recept
Fransk sommartårta med bär och lemon curd
En tårta, för 6-8 personerTill tårtbotten:
4 dl vetemjöl
5 msk strösocker
200 g smör
1 äggula

Till fyllningen:
200 g lemon curd (finns att köpa, kolla hyllan för marmelader)
1 dl grädde
blandade bär, exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär, körsbär eller vad man har till hands
1 dl gelésocker
1 dl vatten
2 msk citrus eller vaniljlikör
Kör samman bitar av smör med mjöl och socker i matberedaren. Avsluta med en äggula och se till att degen går ihop, vilket kan innebära att man måste hälla ut den på bakbord och ta ett par tag. Lägg degen svalt en halvtimme.Smöra en låg pajform, gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Täck botten på formen med deg och grädda av cirka 15 minuter i 175 graders ugn. Låt tårtbotten svalna i sin form.Rör samman lemon curd och grädde till slät kräm. Bred ut den på dem avsvalnade tårtbotten. Skölj och ansa bären. Blanda dem i skål och tippa upp allt på tårtan. Koka upp vatten och tillsätt gelésocker. Låt allt koka upp och sjuda ett par minuter. Dra kastrullen från värmen och låt sockerlösningen svalna något. Tillsätt likör om det känns rätt. När sockerlösningen börjar stelna skedas den över frukten. Kyl tårtan före servering. Vispad grädde eller vaniljglass passar utmärkt till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om