Tårtor med smak av sommar
En hur lättbakad och förförisk bärtårta som helst. Ett söttsyrligt flarn toppat med krusbär och en närmast enerverade långsam äpplekaka med hundra år på nacken. Veckans mattips har onekligen spännvidd!
Syrligt. Mogna men ändå friskt syrliga krusbär och en tunn mördegsbotten ger en frisk sommartårta att bjuda med grädde eller glass. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Recept
Fransk sommartårta med bär och lemon curd
En tårta, för 6-8 personerTill tårtbotten:
4 dl vetemjöl
5 msk strösocker
200 g smör
1 äggula
Till fyllningen:
200 g lemon curd (finns att köpa, kolla hyllan för marmelader)
1 dl grädde
blandade bär, exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär, körsbär eller vad man har till hands
1 dl gelésocker
1 dl vatten
2 msk citrus eller vaniljlikör
Kör samman bitar av smör med mjöl och socker i matberedaren. Avsluta med en äggula och se till att degen går ihop, vilket kan innebära att man måste hälla ut den på bakbord och ta ett par tag. Lägg degen svalt en halvtimme.Smöra en låg pajform, gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Täck botten på formen med deg och grädda av cirka 15 minuter i 175 graders ugn. Låt tårtbotten svalna i sin form.Rör samman lemon curd och grädde till slät kräm. Bred ut den på dem avsvalnade tårtbotten. Skölj och ansa bären. Blanda dem i skål och tippa upp allt på tårtan. Koka upp vatten och tillsätt gelésocker. Låt allt koka upp och sjuda ett par minuter. Dra kastrullen från värmen och låt sockerlösningen svalna något. Tillsätt likör om det känns rätt. När sockerlösningen börjar stelna skedas den över frukten. Kyl tårtan före servering. Vispad grädde eller vaniljglass passar utmärkt till.
En tårta, för 6-8 personerTill tårtbotten:
4 dl vetemjöl
5 msk strösocker
200 g smör
1 äggula
Till fyllningen:
200 g lemon curd (finns att köpa, kolla hyllan för marmelader)
1 dl grädde
blandade bär, exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär, körsbär eller vad man har till hands
1 dl gelésocker
1 dl vatten
2 msk citrus eller vaniljlikör
Kör samman bitar av smör med mjöl och socker i matberedaren. Avsluta med en äggula och se till att degen går ihop, vilket kan innebära att man måste hälla ut den på bakbord och ta ett par tag. Lägg degen svalt en halvtimme.Smöra en låg pajform, gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Täck botten på formen med deg och grädda av cirka 15 minuter i 175 graders ugn. Låt tårtbotten svalna i sin form.Rör samman lemon curd och grädde till slät kräm. Bred ut den på dem avsvalnade tårtbotten. Skölj och ansa bären. Blanda dem i skål och tippa upp allt på tårtan. Koka upp vatten och tillsätt gelésocker. Låt allt koka upp och sjuda ett par minuter. Dra kastrullen från värmen och låt sockerlösningen svalna något. Tillsätt likör om det känns rätt. När sockerlösningen börjar stelna skedas den över frukten. Kyl tårtan före servering. Vispad grädde eller vaniljglass passar utmärkt till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!