– Det är faktiskt något som det är väldigt vanligt att folk ringer om, säger Amanda Krafft, som sedan sex år tillbaka äger företaget tillsammans med maken Jonas.
Nej, det de gör här är svarvar, fräser och slipar metall, som sedan används som komponenter i maskiner av olika slag, så kallad legotillverkning.
– Vi har inga egna produkter, utan tillverkar på uppdrag av andra företag, säger Jonas.
Ibland handlar det om att ta fram en prototyp för en komponent. Eller så handlar det om en del som behöver bytas ut i en maskin.
– Vi jobbar med aluminium, stål och ibland plast, säger Jonas.
Tjust mekaniska verkstad jobbar till exempel med tillverkning åt Scania, Saab, ABB, Siemens och andra stora industrikoncerner. Men de har också samarbeten med lokala företag.
Precis som många andra har företaget drabbats av pandemin. Orderingången minskade och ibland har det också varit svårt att få tag i material. Personalstyrkan har därför minskat från 33 till 25.
– Några som har slutat har vi helt enkelt inte ersatt. Sedan höll vi i så länge vi kunde, men till slut blev vi tvungna att säga upp personal. Det var tufft, säger Amanda.
Under 2020 tappade de 27 procent i omsättning. Efter det har marknaden stabiliserat sig, men på en betydligt lägre nivå än tidigare.
– Vi märkte direkt när pandemin kom. Vi har en stor kund i Malaysia och de stängde och gick hem. Därifrån blev det helt tyst, berättar Jonas.
– Vi har visserligen framför allt svenska kunder, men de har i sin tur utländska kunder.
Tack vare en bred kundbas, som är fördelad på många olika branscher, brukar Tjust mekaniska vara förskonad från liknande händelser. Om en bransch tappar, så kanske någon annat ökar i stället, förklarar Jonas.
Gemensamt för företagets kunder är att de efterfrågar produkter med hög precision. Det handlar inte om millimetrar, utan hundradels och tusendels millimetrar.
– Dels håller det bättre och slits mindre ju tightare toleransen är. Och saker som till exempel ska upp i luften vill man ju inte ska vibrera, säger Amanda.
– Kunderna uppskattar också att vi kan vara ett tekniskt bollplank som gör att vi tillsammans kommer fram till en lösning, säger Jonas.
Ofta när de får en beställning vet de heller inte den exakta funktionen, eller placeringen av komponenten de tillverkar. De får en ritning på det som ska tillverkas och utför jobbet så noggrant som möjligt.
Tim Nilssons arbete för dagen är att tillverka något som kallas hub till Bucher Emhart Glass, ett företag som tillverkar maskiner för glastillverkning. De har varit kund hos Tjust mekaniska sedan starten 1954.
Tim förklarar att han får en ritning med specifikationer och att han börjar med att kolla på hur det han ska tillverka ska se ut, vad som ska göras. Maskinen han har kan han läsa över ett program skapat i datorn och sedan utför maskinen arbetet.
– Då är mitt jobb att kontrollera att det utförs på rätt sätt och övervaka och mäta.
Han har varit på företaget i fem år nu.
– Det är ett spännande jobb, som är väldigt brett och innebär en del problemlösning. Det kommer hela tiden nya utmaningar. Är man intresserad av teknik så är det kul.
Jonas och Amanda berättar att de jobbar mycket med att få till en bra företagskultur, där personalen trivs. Men något de saknar är kvinnor.
– Det är alldeles för få tjejer inom industrin, så vi skulle gärna se att fler sökte sig hit, säger Amanda.