Tallriksmodellen regerar i skol matsalen

Lättmjölk och tallriksmodellen är vad som gäller i skolmatsalarna i Västervik - trots de senaste årens larm om faran med kolhydrater och lightprodukter. Vi bad två experter kolla in höstens skolmatsedlar.

Tallriksmodellen är vad Livsmedelsverket rekommenderar för en hälsosam kost. Det är också vad Västerviks kommun byggt sin skolmatsedel på.

Tallriksmodellen är vad Livsmedelsverket rekommenderar för en hälsosam kost. Det är också vad Västerviks kommun byggt sin skolmatsedel på.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-09-19 00:00

Kycklingburgare, kassler med ananas, matrosfisk och gulaschsoppa. Det är några av de rätter som serverades i kommunens skolor förra veckan. På förskolorna får barnen lättmjölk, lättyoghurt och nyckelhålsmärkta pålägg till frukost. Till grund ligger Livsmedelsverkets rekommendationer, som förespråkar den klassiska tallriksmodellen.

Men är det inte en förlegad syn på maten, nu när så många talar sig varma för en kost med mindre kolhydrater - och mer fett?

Nja, inte enligt Anders Sandström, dietist på Västerviks sjukhus. Han ger skolmatsedeln tummen upp.

- Det som serveras är ganska vanliga rätter, och det är varierat. Det är inget jag reagerar på.

Att det serveras lättmjölk i stället för standardmjölk ser han inte som något problem.

- Varför inte, det enda som skiljer är fetthalten. Det blir lite motsägelsefullt att ha fetare mjölk när vi har så mycket barnfetma.

Modedieter som propagerar för mer fett och mindre kolhydrater ger han inte särskilt mycket för. Allt handlar om en balans mellan vad man får i sig och vad man gör av med. Sunt bondförnuft.

Han ser dock med oro att många hoppar över skollunchen - vilket leder till sämre koncentrationsförmåga, och en ökad konsumtion av godis och skräpmat. Även om själva menyn är bra så tror Anders att serveringsmiljön kan bli bättre. Många elever klagar på att lunchrasten är för kort, och man får slänga i sig maten.

- Schemat i dag verkar oerhört pressat.

En som är mer kritisk till skolmaten är Ulrika O Garpenberg, kostrådgivare på Actic i Västervik. Chicken nuggets och annan friterad mat borde slopas, tycker hon. Själva grundmenyn är väl okej - men det är alldeles för mycket tillsatser och färdigproducerat i maten. Kvalitén är, vad hon fått höra av sina barn som går i skolan, ofta dålig. Trista, mjöliga potatisar, och halvfabrikat.

- Jag tycker att de borde hålla sig till naturliga produkter och laga mat från grunden.

Lightprodukter, lättmjölk och lättyoghurt går därmed bort - men Ulrika O Garpenberg är för den skull ingen förespråkare av GI eller LCHF. Åtminstone inte för barn.

- Vissa behöver mer kolhydrater, andra behöver mindre. Men barn behöver energi, man ska inte ta bort kolhydraterna från maten.

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen består av tre delar;

Den första är potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan delen göras större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.

Den andra delen, som är lika stor som den förra, består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken.

Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om