Takbygge på gammalt vis

När en torpstuga på Kulbacken ska få nytt tak är det gamla metoder som gäller.

Ren yta. Jarmo Turunen hyvlar bort bark med en bandkniv.

Ren yta. Jarmo Turunen hyvlar bort bark med en bandkniv.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Västervik2015-09-17 08:00

Byggande

– Ska jag ta vid, frågar Jarmo Turunen.

Rolf Karlsson är i färd med att borra sig igenom den nya nockstocken på stugan Lilla Fågeltorpet. Kanske ett enkelt jobb med moderna maskiner – men här borras det för hand med en navare.

– Man får en blank panna av det här jobbet, skämtar Rolf.

Stocken ska sedan fästas med en 38 centimeter lång träplugg – en dymling.

Så långt som det är möjligt används gamla byggnadsmetoder. När man ser arbetet med att borra för hand kan vi inte låta bli att fråga varför?

– För att bevara kunskapen om metoder som annars är på väg att falla i glömska, svarar Julia Johansson, praktikant från Göteborgs universitet.

Lilla Fågeltorpet som ligger bredvid den stora muséebyggnaden har anor från 1700-talet. När fukt började tränga in i byggnaden förstod muséets personal att det var dags att byta ut det gamla grästaket. Man började med att riva det gamla taket. Det har fått ta tid. Dels för att det är ett tungt arbete, dels för att man vill se hur taket varit byggt. Det har gett värdefulla tips om hur det nya taket ska byggas. Det ska bli ett grästak även denna gång.

De berättar att de haft god hjälp av en lokal sågverksägare att hitta rätt trä. Senvuxen fur ska det vara. De äldre träden är mer beständiga mot röta. När det visade sig att nockstocken också var rutten – fick man hjälp med att hitta en torrgran.

Den 25 september är Julias praktik slut. Då ska grästaket vara klart. Till hundra procent kommer man inte att använda gamla metoder och material: På taket fanns ett lager med björknäver, det kommer att ersättas med takpapper och en plastmatta. Över den kommer en grässvål att lägga. Man gräver ut 20 centimeter tjocka bitar från en gräsmatta.

– Allra bäst blir svål från ängsmark, säger Julia Johansson.

Man har fått tips om tre olika platser där man skulle kunna ta svålen. De ska besöka platserna och undersöka marken. Bäst resultat blir om det är någorlunda torr mark. När taket är på plats ska man återplantera några växter som fanns på det gamla taket: Fetknopp och taklök.

– Det är växter som trivs i solskenet på taket, säger Jula Johansson.

Arbetet har bjudit på några överraskningar. Några väggstockar var rötangripna och fick ersättas.

– Det dyker alltid upp överraskningar när man börjar renovera i gamla hus, säger Conny Karlsson, och berättar att här var har de fått göra justeringar för att räta upp huset:

– I gamla hus finns inget som är rakt och vinkelrätt, säger han.

Julia Johansson fyller i med vad som verkar vara ett branschordspråk:

– Lite snett är hantverksrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om