Tågresa längs nostalgiska spår
Många resenärer åker på upptäcktsfärd utmed den sju mil långa smalspårsjärnvägen mellan Västervik och Hultsfred. Med den småländska naturen nära inpå tågfönstret kör tåget i sakta mak genom landskapet som är ett urval av det bästa Småland har att bjuda på.
Trångt. Lokföraren Philip Groves kör i sakta mak och resenärerna har de vackra vyerna alldeles tätt inpå fönsterrutorna.
Foto:
- Vi startade resan från Västervik klockan åtta i morse till Hultsfred och elvakaffet smakar bra på återvägen, säger Valdemarsviksbon Ulf Askbrink.
Ett antal stopp görs utmed resvägen för av- och påstigningar. Konduktören Roy Hansén ropar ut stationerna i god tid.
Många imponeras av den nostalgiska tågresan. För Lars Rudmark är det en alldeles speciell tur. Som gammal Västerviksbo kommer han på besök varje sommar och tågturen är något utöver det vanliga.
- Jag har inte en aning om vart jag är på väg, säger Uppsalabon Lars Rudmark.
Hustrun Kristina och svägerskan Gunnel startade resan med Lars i Tuna. I Västervik väntar svågern med bil på sällskapet för att fortsätta den hemlighetsfulla resan som är present till den nyblivne pensionären.
- Det är spännande och vi måste göra en rundtur i min hemstad Västervik också så att jag kan njuta av gamla platser.
Daniel Niklasson, ordförande i Tjustbygdens Järnvägsförening, är mycket nöjd med säsongen.
- Vi har hittat kombinationer som är populära. Båttåget, med ånglok varje onsdag från Västervik till Verkebäck för vidare färd till skärgården med båt, har slagit väl ut. Stort intresse finns också för bokningar där färden kan skräddarsys med andra kombinationer och gäller ända fram till höstkanten, säger Daniel Niklasson.
Från 1879 har det körts tåg på sträckan Hultsfred-Västervik, undantaget mellan åren 1984 och 2003.
Banan byggdes av lokala krafter och företag som bildade Norsholm-Västervik-Hultsfred Järnvägar, ett av Sveriges största privata smalspåriga järnvägsföretag. Verksamheten bedrivs numera året runt av medlemmar i Tjustbygdens Järnvägsförening som har 450 medlemmar, varav 60 arbetar aktivt med tågtrafiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!