Tågolycka i centrala Västervik
Backande godståg körde på lastbil vid Electrolux.
Foto:
Långtradarchauffören från Istanbul hade bara futtiga f50 meter kvar till slutmålet Electrolux i Västervik när olyckan inträffade. Han klarade sig dock helt oskadd.
Det ovanligt långa godståget, 22 fullastade godsvagnar, höll på att vändas. Man hade backat upp tågsetet från Lucerna och skulle backa loken förbi Electrolux för att därefter lägga om växeln och kunna köra framåt ut ur Västervik.
Längst bak i tågsetet fanns, som reglerna alltid föreskriver, en man med röd lykta.
? Enligt hans uppgifter direkt till mig har han befunnit sig i vägkorsningen innan tåget började korsa vägen och även visat röd signal för långtradaren, säger Tågabs trafiksäkerhetshandläggare Urban Lavén till VT.
Den turkiske chauffören säger dock att han varken såg någon människa eller något ljus:
? Det var bara en mörk skugga som plötsligt dök upp från vänster.
Den lokförare som manövrerade de båda loken i andra änden av tågsetet körde enligt egen utsago i 15 km/tim, när hans medhjälpare i bakre delen plötsligt skrek i kommunikationsradion att han skulle bromsa maximalt. Då var dubbelloken i det cirka 400 meter långa tågsetet fortfarande bara i höjd med Tre Bröders sund.
Vid nödbromsningen slets kopplingen sönder mellan den åttonde och nionde vagnen. Den mycket kraftiga kroken slets loss och fläkte upp hela stålbalken i den främre delen av vagn nummer nio.
? Kurvorna bort mot Electrolux är så skarpa. Därför måste vi tillfälligt skruva upp kopplingarna ordentligt medan vi vänder tågsetet. Då blir det en del glapp mellan varje vagn. Vid en nödbromsning i det läget, med ett tåg som väger cirka 1.300 ton, blir det ett oerhört ryck eftersom vagnarnas buffertar inte ligger an mot varandra, förklarar Urban Lavén.
? Nödbromsen slår till först i den främre delen av tåget, sedan går bromsningen bakåt.
I samband med olyckan uppstod även ett läckage av kylvätska från ett av loken. En mindre mängd glykolblandat vatten rann ut på marken innan räddningstjänsten placerade ett uppsamlingskärl och absorberingsgrus under loket.
Vid olyckan blev tre vägar avstängda. Vid Electrolux, vägen till och från Resinit samt in- och utfarten från Plivit Trade AB.
Lokföraren begärde efter olyckan att få en avbytare. Han ville inte fortsätta köra.
? Lokförare brukar göra så av säkerhetsskäl. Det är alltid obehagligt att vara med om en olycka eller incident. En reaktion kan dessutom komma en stund senare. Därför är det bättre att för säkerhets skull byta ut föraren, säger Urban Lavén.
Urban Lavén kör själv godståg och är i Västervik regelbundet:
? Jag har bara väntat på att en olycka skulle inträffa inne i stan. När jag var i Västervik så sent som i fredags strök en personbil precis framför mina lokbuffertar vid korsningen av vägen ut mot Tre Bröder och Lucerna. Folk saknar totalt respekt för tåg.
? Det inträffar ofta incidenter inne i Västervik. Trots att folk uppenbarligen ser att vi är på väg att korsa vägbanan så är det många som ändå chansar. En del ökar farten och slänger sig framför oss, säger Urban Lavén.
Borde det vara bommar, eller i alla fall ljus, vid järnvägskorsningar inne i centrala Västervik?
? Det är en diskussion vi senare får ta med spårägaren, Västerviks kommun. Det är ytterst en kostnadsfråga.
Senare under måndagskvällen skulle lok och vagnar, bortsett från den som satt fast i lastbilen, köras tillbaka ned på Lucernakajen. Där skulle det lok som läckte kylarvätska, samt den trasiga vagnen, kopplas bort.
? Därefter får vi köra iväg från Västervik med ett mindre godståg än planerat och i stället köra ett extratåg senare, säger Urban Lavén.
Olyckståget bestod av ett tiotal öppna vagnar med baltisk massaved till Rottneros Bruk i Värmland och ungefär lika många, täckta godsvagnar innehållande pappersmassa från Finland till Skoghall i Värmland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!