Systembolaget har drabbats av leveransproblem

Systembolaget har drabbats av leveransproblem, och på flera håll i landet gapar hyllorna tomma. Men hur det ser ut i olika butiker är omöjligt att svara på, och kan förändras från dag till dag.

På Systembolaget i Västervik är hyllorna välfyllda - än så länge.

På Systembolaget i Västervik är hyllorna välfyllda - än så länge.

Foto: Robert Preusse

Västervik2021-07-23 15:39

Elisabeth Svahn på Systembolaget i Västervik har fullt upp när vi ringer för att höra hur det ser ut i Västerviksbutiken. 

– Tomt skulle jag inte säga att det är, men det är väldigt intensivt. Men de här två veckorna är det alltid fullt upp, särskilt i Västervik, säger hon, innan hon behöver rusa för att packa upp och fylla på hyllorna. 

undefined
Systembolag i hela landet har drabbats av leveransproblem, vilket gör att det kan vara tomt på hyllorna. Dessutom kan det ändras från dag till dag, beroende på när leveranserna anländer.

Att många svenskar avstår både utlandsresor och restaurangbesök leder till ett högt tryck på Systembolaget, och under det första halvåret 2021 har bolagets intäkter ökat med 8% jämfört med föregående år. Dessutom ökar sommarvädret törsten:

– Nu när vi har säsongsbetonade varor så är det ett högre tryck, och då blir det känsligt när de varor vi beställt inte kan levereras, säger Anders Porelius, presschef på Systembolaget.

Problemen beror både på ett ökat tryck på leverantörer och distributörer, och att man har svårt att få tag på lastbilar och chaufförer. Men vilka butiker som riskerar tomma hyllor kan ändras från dag till dag, beroende på när leveranserna anländer: 

– Det ändras så fort, och det är omöjligt att svara på exakt hur det ser ut i vilka butiker. Problemet är spritt över hela landet och olika butiker, och det växlar.

Måste man vara beredd på att åka några mil för sitt rosévin? 

– Det är högt tryck på vissa typer av produkter, som öl och rosévin, så vissa märken kanske inte finns. Men då kan det finnas andra märken, säger Porelius. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!